Business

Groot tekort aan slagers: 'Voor mij nog meer reden om door te zetten'

Maaike Homan • 24 mei 2018 16:15 @maaike_homan

Slager Arend ten Wolde. Beeld © Slagerij Ten Wolde

Als de honderden openstaande vacatures voor slagers niet worden ingevuld, is de kans groot dat het vak uiteindelijk uitsterft. Slager zijn is een mooi maar zwaar beroep en daarom is het moeilijk om jongeren enthousiast te krijgen. "Het zou zonde zijn als dit vak uitsterft."

Volgens KNS, de brancheorganisatie voor slagers, telde Nederland 7 jaar geleden nog 2120 slagerijen met personeel. Nu zijn dat er nog maar 1730 waar in totaal 16.632 mensen werken. 

Opleidingen sluiten 

Deze slagerijen hebben samen 400 vacatures openstaan. Die worden maar lastig gevuld, zegt de KNS. Slagersvakscholen zien hun leerlingenaantallen teruglopen en de opleidingen in Zeeland en Limburg moesten al sluiten.

Er komt een speciale opleiding voor zij-instromers, maar als die niet succesvol is dreigt het slagersvak te onder te gaan, vreest de brancheorganisatie. 

Gebrek aan opvolgers

Miniatuurvoorbeeld

Slager zijn is een mooi maar zwaar vak, zegt Jan van der Donk (58). Hij moest zijn slagerij in Achterveld, bij Barneveld, in 2011 na 20 jaar sluiten. Hij had roofbouw gepleegd op zijn lichaam. "Zou ik niet stoppen, dan zou ik de 60 niet halen, zei mijn arts."

Het was een zware beslissing voor hem. Als er iemand in het dorp geboren werd, bracht hij een biefstukje. Hij slachtte zelf zijn koeien, maakte worsten en schouderham zoals zijn vader dat ook maakte. Hij stond achter de toonbank, nam de tijd voor zijn klanten en werkte 100 uur per week.

Even leek het erop alsof een werknemer de boel zou overnemen, maar die durfde het toch niet aan. Exit slagerij. "Ik heb tranen met tuiten gehuild. En nog steeds als ik een slagerij binnenloop, gaat mijn hart sneller kloppen."

Concurrentie van de supermarkt

Van der Donk is niet de enige die de deuren moest sluiten bij gebrek aan een opvolger, zegt Marian Lemsom, woordvoerder van KSN.  

"Er is zowel behoefte aan slagers als aan ondernemers die een slagerij kunnen aansturen. Helaas gaan de winkels niet meer over van vader op zoon en kijkt de jeugd anders tegen het vak aan."

Volgens haar komen jongeren soms nooit in een slagerij en zien ze dus niet wat een slager doet. "Van al het vlees wordt 85 procent in de supermarkt verkocht."

Van slachten tot de worst

Zowel het slagersvak als de ondernemerskant onder de knie krijgen kost ook tijd, zegt Arend ten Wolde. Vorige jaar, op zijn 30e, opende hij zijn eigen slagerij die inmiddels vijf medewerkers telt.

Ook hij komt uit een echte slagersfamilie. Hij deed de vakopleiding en ging daarna in de leer bij diverse slagers. "Ik wilde alles zelf leren: slachten, uitbenen, worst maken", vertelt hij. 

Hij is enorm gedreven. "Juist door alle problemen in de sector en het tekort aan slagers krijg ik de drive om door te gaan. Het zou zonde zijn als dit vak uitsterft." Hij vindt het daarom ook belangrijk om te laten zien wat hij doet, op zijn eigen manier.

Miniatuurvoorbeeld

Gebakjes en klassieke muziek voor varkens

In zijn winkel hangen karkassen in het zicht. En hij adviseert zijn klanten om niet meer dan drie keer per week vlees te eten. "Beter wat minder, maar dan wel vlees van goede kwaliteit met oog voor het milieu en dierenwelzijn."

Zelf werkt hij samen met een coöperatie van kleine veehouders. Zijn varkens haalt hij bijvoorbeeld bij een hobbyboer die een enorme liefde voor de dieren heeft. "Hij draait klassieke muziek voor ze in de stallen en op donderdag krijgen ze een gebakje."

Ten Wolde wil zoveel mogelijk van de dieren gebruiken. Onderdelen die Nederlanders niet snel zullen eten, zoals de kop, verwerkt hij in de patés en worsten. "En ik verkoop soms nee. Ik kan niet enorme voorraden karbonades en varkenshaas hebben. Wel bied ik mensen dan een alternatief en dat wordt wel gewaardeerd."

Jonge slagers begeleiden

Dit soort succesverhalen hoort de brancheorganisatie graag. "We hopen dat mensen hierdoor enthousiast raken over het vak. Ook jongeren. We stimuleren ook dat schoolklassen op bezoek gaan bij slagers waar ze dan gehakt mogen draaien en een eigen hamburger maken."

Van der Donk heeft dan wel geen eigen slagerij meer. Loslaten kan en wil hij zijn vak niet. Hij wil jonge slagers in opleiding en die net beginnen op weg helpen.

"Mijn eigen zaak sluiten was voor mij als het laten verdrinken van een kind. Ik zei laatst nog tegen mijn vrouw dat als de tijd twintig jaar terug zou gaan, ik het weer zou doen. Dan zou ik gewoon weer opnieuw beginnen, zo'n mooi vak is het."

Bron • RTL Z