Business

Nog meer geld voor studentenplatform Housinganywhere

Suzanne Blotenburg • 09 mei 2018 12:08 @suusnl

Beeld © Housinganywhere

​Het Rotterdamse bedrijf Housinganywhere, het platform voor buitenlandse studenten en expats die een tijdelijke woning zoeken, heeft opnieuw een investering binnengehaald. Het Zweedse Vostok New Ventures steekt 6 miljoen euro in het bedrijf om verder internationaal te kunnen groeien.

Ook eerdere investeerders Real Web en henQ doen mee. Vorig jaar kreeg het bedrijf al 5 miljoen euro voor uitbreiding naar de Verenigde Staten. Nu is er dus alweer geld nodig. De nieuwe investeerder neemt een 'substantieel minderheidsbelang, laat het bedrijf desgevraagd weten. Er worden geen details gedeeld.

Makkelijker huur overmaken

"We gaan de investering gebruiken om te groeien en grote stappen te zetten in de verdere ontwikkeling van ons boekingsplatform", zegt ceo Djordy Seelmann. Het bedrijf wil er onder meer voor zorgen dat het incasseren en betalen van huur door studenten makkelijker wordt met behulp van nieuwe software.

Op dit moment verloopt alleen de betaling van de eerste maand huur via het platform, maar gebruikers hebben de wens om alle transacties via Housinganywhere te laten verlopen, zo laat het bedrijf weten.

Rekening in Brazilië

"Ga je bijvoorbeeld voor een paar maanden naar Brazilië, dan kan het lastig zijn om voor zo'n korte tijd een rekening te openen", zegt oprichter Niels van Deuren. Die zorg moet worden weggenomen door huurders en verhuurders direct aan elkaar te verbinden op de site.

Housinganywhere werd in 2009 opgericht door de student, omdat hij tegen allerlei praktische problemen aanliep toen hij een paar maanden in Singapore ging studeren. Het tijdelijk (ver)huren van een kamer kan een hele klus zijn, ondervond Van Deuren. Louche aanbieders, weinig behulpzame universiteiten en totale teleurstelling liggen op de loer.

Vijftig landen

Het leidde tot een platform waar huurders en verhuurders elkaar moeten vinden. Inmiddels heeft Housinganywhere zo'n 50.000 advertenties in zeker vijftig landen op de website staan. Die site trekt naar eigen zeggen vijf miljoen bezoekers per jaar.

Dat gaat inmiddels niet meer alleen over studenten. "Het aanbod aan kamers en appartementen wordt meer divers", zegt Van Deuren. "We zien steeds meer andere gebruikers die op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte in het buitenland, waaronder expats en digital nomads."

Fee van 25 procent

Zowel de huurder als verhuurder betalen een fee van 25 procent over de eerste maand huur (kale huurprijs). Dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Housinganywhere groeide van 16 man personeel in 2015 naar 80 nu. Over de omzet doen ze geen uitspraken.

Wel zegt Van Deuren dat er een grens wordt gesteld aan de expansie. "We willen groeien tot maximaal 120 mensen en ons nu meer gaan richten op professionalisering."

Bron • RTL Z