Business

Alleen als je Nederlands spreekt, mag je bij deze cafés in Tiel naar binnen

07 mei 2018 08:08

Danscafé De Kikker. Beeld © Streetview

Twee cafés in het Tiel laten voortaan alleen nog maar gasten toe die Nederlands spreken, meldt de Gelderlander. Volgens de krant maakt de eigenaar van de cafés in de Gelderse plaats er geen geheim van dat de regel is ingevoerd na problemen met Poolse arbeidsmigranten.

Het gaat om café De Tijd en danscafé De Kikker.

Bezoekers moeten ter controle hun identiteitskaart tonen en 'goedenavond' zeggen, aldus eigenaar Christjan Ernste. Hij tekent aan dat Polen die wel Nederlands spreken en begrijpen zonder problemen worden toegelaten. Ook andere migranten behoren tot de bezoekers, zegt hij.

Overtreding wet gelijke behandeling

"Het gaat ons er echt om dat je elkaar kunt verstaan." Taalproblemen zijn volgens hem mede oorzaak van onenigheid. De eigenaar vindt niet dat hij discrimineert. De huisregel geldt volgens hem in het algemeen.

Een bureau dat voor zestien gemeenten in Gelderland-Zuid discriminatieklachten behandelt, vermoedt dat de Wet Gelijke Behandeling wordt overtreden.

Dit is discriminatie volgens de wet:

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat er tegenwoordig te snel wordt geroepen dat iets discriminatie is. Maar hoe zit het nou echt, wanneer is er voor de wet sprake van iets strafbaars?

Meer op rtlnieuws.nl:
Drie op de tien Polen blijven in Nederland

Bron • RTL Nieuws