Business

Maker Cortina-fietsen stort zich op zakelijke e-bikes

Maarten Veeger • 16 april 2018 15:01 @breakingsweep

Beeld ©

Fietsenproducent Kruitbosch, maker van onder meer de Cortina-fietsen, stort zich op de markt van elektrische deelfietsen voor de zakelijke markt. Het bedrijf neemt een groot belang in E-bike to go, de grootste leverancier van deel-e-bikes in Nederland. "De elektrische deelfiets moet leaseauto’s overbodig maken", zegt marketingmanager Chantal Groot Kormelink.

Kruitbosch is een 63 jaar oude fietsenproducent uit Zwolle. Het decennialang vrij kleine bedrijf begon ruim tien jaar geleden met het modieuze fietsenmerk Cortina. Dat werd een groot succes: Cortina is na Gazelle inmiddels het tweede merk van stadsfietsen in Nederland.

Het bedrijf maakte met 160 medewerkers vorig jaar een omzet van 87 miljoen euro.  

Kruitbosch neemt nu een belang van 40 procent in E-bike to go. Dat Amsterdamse bedrijf werd opgericht in 2015 en levert elektrische deelfietsen aan bedrijven, hotels en aan parkeergarages van waaruit automobilisten verder de stad in kunnen fietsen.   

Verdriedubbeling

Marketingmanager Chantal Groot Kormelink van Kruitbosch zegt dat het bedrijf grote plannen heeft met het zakelijke deelfietsenplatform. "Van de huidige 80 klanten willen we binnen een jaar groeien naar 240 klanten. Daar zitten klanten bij die een klein aantal fietsen gebruiken tot aan klanten met honderden fietsen."

Ook de opkomende deeleconomie maakt E-bike to go interessant voor de maker van de modieuze Cortina-fietsen. "We geloven in het feit dat mensen minder willen bezitten en meer willen delen. Met de technologie die beschikbaar is, kan het ook gemakkelijk", zegt ze. 

Speciaal ontwerp  

De fietsenproducent maakt een speciaal ontwerp voor de elektrische deelfietsen die via E-bike to go de weg op gaan. "Het worden geen Cortina-fietsen. Maar ze krijgen wel diezelfde hippe uitstraling."

Daarnaast moeten de elektrische fietsen onverwoestbaar worden en komt er een applicatie waarmee de werkgever contact kan houden met het personeel op de fiets.

Bron • RTL Z / Maarten Veeger