Business

NS loopt tonnen mis door fraude met business cards en vertragingsregeling

10 april 2018 08:10

Beeld ©

De NS is de afgelopen jaren voor honderdduizenden euro's het schip in gegaan door mensen die via bedrijfjes hebben gefraudeerd met NS-Business Cards.

Ze vroegen tientallen kaarten aan die intensief werden gebruikt, maar betaalden er nooit voor. In totaal gaat het om zo'n 400.000 euro, die de NS nu via de rechter probeert terug te vorderen.

Misbruik vertragingsregeling

De NS zegt ook al bijna 100.000 euro met succes teruggevorderd te hebben op zo'n vijftig mensen die op grote schaal misbruik maakten van de vertragingsregeling. Reizigers die vertraging oplopen kunnen geld terugvragen, maar deze mensen bleken dat te doen voor reizen die ze helemaal niet hadden gemaakt.

Inmiddels is het grootste deel van het geld terugbetaald. Tegenwoordig is deze vorm van fraude volgens NS niet meer mogelijk, omdat bij het indienen van een verzoek automatisch wordt gecontroleerd of iemand wel was ingecheckt op het genoemde traject.

Trein van 'nergens naar nergens'

"6 kilometer heen en 6 kilometer terug. Echt nut heeft deze trein niet." Toch werd hij gebouwd, met zo'n 2 miljoen euro aan Europees subsidiegeld. Volgens critici wil de Hongaarse premier Orban zijn geboortedorpje belangrijker maken met de trein, net zoals hij er eerder al een veel te groot stadion bouwde. Brussel doet nu onderzoek naar de subsidie voor de spoorbaan.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / ANP