Business

De Amsterdamse haven krijgt een eigen chocoladefabriek

Maarten Veeger • 10 april 2018 12:32 @breakingsweep

Enver Loke en Rodney Nikkels (r), oprichters van Chocolatemakers. Beeld ©

Het Amsterdamse bedrijf Chocolatemakers gaat zijn productiecapaciteit vervijfvoudigen met de bouw van een nieuwe fabriek in de Amsterdamse haven. Volgens het kleine bedrijf is het een tegenreactie op de massaproductie van chocolade in megafabrieken.

Chocolatemakers ken je misschien van het merk Gorilla, waar het zeven jaar oude bedrijf repen voor maakt. Het bedrijf levert daarnaast halffabricaten voor onder meer patissiers, bonbonmakers en chefs.

Met de nieuwe fabriek, waar 1,2 miljoen euro in wordt gestoken, moet de productie flink opgevoerd worden. "We kunnen daar 300 tot 400 ton chocolade per jaar maken. Nu maken we er 50-60 ton." 

Energieneutraal

De fabriek past volgens mede-eigenaar Rodney Nikkels helemaal in het duurzaamheidsplaatje van het bedrijf. Er komt een energieneutrale fabriek, los van het energienet, gebouwd met zoveel mogelijk circulair bouwmateriaal.

Miniatuurvoorbeeld

Een schets van de nieuwe fabriek. (beeld: Chocolatemakers)

De fabriek moet op de Amsterdamse Radarweg komen te staan, vlakbij de grote cacao-overslagbedrijven in de haven. Er komt daar dan ook een aanlegplaats voor het zeiltransportschip dat de cacao gaat aanleveren.

Piraten

40 procent van de benodigde cacaobonen komt daarmee vanuit de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam. Dat schip vertrok meer dan een week geleden al en wordt eind mei in Amsterdam verwacht.

De rest van de bonen komt uit Peru en Congo. "Helaas kunnen we vanuit die gebieden geen zeilschip laten varen", zegt Nikkels. Vanwege het Panamakanaal, het ontbreken van wind op sommige stukken en piratengevaar."

Massaproductie

Door het duurzame proces, gaat de productie een stuk langzamer bij Chocolatemakers. "We maken er in een dag of vier, vijf onze chocoladerepen. Bij de grote chocoladefabrikanten op deze wereld duurt dat proces maximaal vier uur. Het branden van de bonen en het op smaak brengen duurt bij ons veel langer."

Dat levert uiteindelijk ook een betere smaak op. "Het is eigenlijk net als met kaas en wijn: je hebt er tijd voor nodig om het lekkerder te maken."

Bron • RTL Z