Business

Voor de visboer is Hoog Catharijne niet meer haalbaar

Maarten Veeger • 22 maart 2018 12:10 @breakingsweep

Beeld © Vishandel Volendam

Visboer zijn op Hoog Catharijne in Utrecht loont niet meer en daarom sluit Vishandel Volendam dan ook de deuren. "Begrijpelijk", zegt retail-deskundige Kitty Koelemeijer. "Ze worden verplicht tot het maken van hogere kosten en de omzetverhoging staat daarbij niet in verhouding."

Vishandel Volendam zit al 38 jaar in het winkelcentrum bij station Utrecht Centraal, maar dit voorjaar komt daar een einde aan. Een verplichte tijdelijke sluiting, het verplicht langer open blijven in de avond en verhoging van de huur maken het voor visboer Marco Schilder niet meer interessant om te blijven. Het bedrijf verhuist naar een winkelcentrum in de Utrechtse woonwijk Leidsche Rijn.

De verbouwing van het gehele winkelcentrum Hoog Catharijne betekent dat de vishandel net als andere winkels voor onbepaalde tijd de deuren moest sluiten. "Dat zou zomaar kunnen oplopen tot een jaar lang dicht, waarbij een verhuizing naar een tijdelijke andere locatie voor ons te duur zou zijn vanwege alle apparatuur die we in de zaak nodig hebben." 

Laat open

Daar komt bij dat Hoog Catharijne de winkels verplicht open te blijven tot acht uur in de avond. Nu sluit de vishandel om zes uur de deuren. "Het is voor ons niet te doen om zulke lange dagen te maken", zegt Schilder.

Hij rijdt met zijn medewerkers iedere ochtend met de verse vis vanuit Volendam naar Hoog Catharijne. "Als we pas om acht uur dicht mogen zijn we pas om halftien thuis. Niet te doen."

Ook de huurtarieven die volgens Schilder minimaal worden verdubbeld zijn een reden om te vertrekken uit het winkelcentrum in het hart van Utrecht. Hij had aanvankelijk wel het plan om zowel op Hoog Catharijne als Leidsche Rijn een zaak te hebben maar trok uiteindelijk de conclusie dat dat niet haalbaar was.   

Rij dichte winkels

Het management van vastgoedbedrijf Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne, wil niet reageren op vragen van RTL Z over de ontwikkelingen in het winkelcentrum.

Volgens retaildeskundige Kitty Koelemeijer is het wel te begrijpen dat er een verplichting is om winkels gezamenlijk tot later open te laten zijn. "Je wil niet dat je langs een rij dichte winkels moet lopen naar die winkels die nog wel open zijn."

Koelemeijer denkt dat winkelcentra er goed aan doen om wel dit soort zelfstandige winkels te behouden. "Dat kan heel eenvoudig: door voor hen een lagere huur te rekenen. Maar blijkbaar kiest Hoog Catharijne daar niet voor." 

Miniatuurvoorbeeld

Imago

Volgens Koelemeijer verdienen grote ketens lang niet altijd de koste van een vestiging in een groot winkelcentrum terug. "Toch zitten ze er want de andere ketens zijn er ook. Het is goed voor he imago en dat verdien je dan weer terug in andere vestigingen. Zo werkt het niet voor zelfstandigen met een zaak."

Vishandel Volendam sluit begin juni de zaak in Hoog Catharijne en opent een paar dagen later in Leidsche Rijn. "Het zal wel wennen zijn want daar komt een heel ander publiek. Waar hier alle dagen aanloop is, zullen we ons dar vooral focussen op de vrijdag en zaterdag. Niet op de snelle hap maar op de complete maaltijd."

Meer op rtlz.nl:
Gemoederen lopen hoog op in Groningse winkeltijdenruzie

Bron • RTL Z / Maarten Veeger