Business

Van megawinkel naar stadsshop

Matthias Pauw • 18 september 2016 14:00 @mattpauw

Interieur van Praxis om de Hoek Beeld © Praxis

Bouwmarkten en meubelbedrijven, we kennen ze vooral van enorme winkels aan de rand van de stad. Maar dat is aan het veranderen. We gaan ze steeds vaker in mini-vorm in de binnensteden vinden.

Twee grote bouwmarktketens maakten dit jaar voorzichtig de overstap naar de binnenstad en zelfs bij Ikea denkt erover na.

Praxis om de hoek

Bouwmarkt Praxis heeft het afgelopen jaar drie nieuwe zaken geopend in de binnensteden van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Het nieuwe concept, Praxis om de Hoek, is er vooral om klanten te voorzien van spullen voor 'de kleine klus'.

Dat moet ook wel, de winkels zijn nu eenmaal een stuk kleiner. Daarom is het niet mogelijk om het gehele assortiment aan te bieden.

In de stad voor de stadsmens

Gamma is iets eerder gestart met een vergelijkbaar format: Gamma Compact. Directeur Ron Kloos vertelt een vergelijkbaar verhaal: "De winkel is ingericht voor de kleine klussen en de vergeten spullen. En geënt op de stad. Dus geen tuinschuttingen en grote grasmaaiers, maar vooral verf, gereedschap en ijzerwaren."

Gamma probeert met de winkels de stadse mens tegemoet te komen, die "toch al snel 20 minuten aan het rijden is om aan de rand van de stad te komen."

Groeien

De keten heeft voorlopig nog maar één pilotwinkel in Amsterdam. Maar daar moet het niet bij blijven, vertelt Kloos. Als het meezit opent een nieuwe Compact-winkel ‘binnenkort’ de deuren. Kloos wil nog niet vertellen waar dat zal zijn, om de concurrentie niet wijzer te maken.

Concurrentie voor badmatjes

De formule is bedacht om aan de wensen van klanten tegemoet te komen, maar er speelt ook nog iets anders: "We willen ook geen omzet verliezen aan concurrenten die ook badmatjes en dergelijke verkopen."

De Praxis en de Gamma geven allebei aan zeer tevreden te zijn over de kleine winkels, zowel qua omzet als op het gebied van klanttevredenheid. Maar wat er precies verdiend wordt, daarover blijven de ketens op de vlakte.

Praxis geeft aan “zeer tevreden” te zijn over de winstgevendheid en Gamma houdt erbij dat de winkel "boven begroting" draait.

Ikea wacht nog even

De trend van groot naar klein vind niet alleen plaats in Nederland. Zelfs Ikea test in Duitsland en het VK met stadswinkels. De meubelketen laat weten in Nederland "nog geen concrete plannen" te hebben voor het openen van een stadwinkel.

Bron • RTL Z