Business

Ryanair gaat vliegen met Airbus-toestellen van Niki Lauda

Maarten Veeger • 20 maart 2018 11:05 @breakingsweep

Niki Lauda verkoopt groot deel van zijn vliegbedrijf aan Ryanair Beeld ©

De Ierse vliegmaatschappij Ryanair neemt een groot belang in Laudamotion, de net opgerichte vliegmaatschappij van voormalig formule 1-coureur Niki Lauda.

Ryanair koopt nu 25 procent van Laudamotion en breidt dat vervolgens uit naar 75 procent. De Ieren betalen daar "minder dan 50 miljoen euro voor", zo zegt de maatschappij. Ryanair gaat vervolgens ook nog eens 50 miljoen euro investeren in het uitbreiden van de piepjonge vliegmaatschappij.

Laudamotion is de derde vliegmaatschappij van Niki Lauda. De Oostenrijker doe drie keer wereldkampioen formule 1 werd, is al sinds eind jaren '70 actief in de luchtvaart. Zijn eerste vliegmaatschappij heette Lauda Air.

Air Berlin

Die verkocht hij aan Austrian Airlines. In 2003 begon hij een tweede vliegbedrijf, Niki genaamd. Dat werd overgenomen door Air Berlin. Toen dat bedrijf in de problemen raakte vorig jaar kocht Lauda het terug en maakte er Laudamotion van.

Laudamotion, dat volgens de planning nu 21 toestellen moet gaan tellen, moet deze maand beginnen met de eerste vluchten tussen Duitsland en Spanje. Vanaf volgende maand wordt er ook gevlogen vanuit Oostenrijk en Zwitserland. 

Boeing en Airbus

De stap van Ryanair is opmerkelijk omdat de Ieren nu uitsluitend met Boeing-toestellen vliegen. Ryanair telt nu ruim 300 Boeings en er zijn er nog honderden in bestelling. De toestellen die Laudamotion inbrengt zijn van Airbus. Ryanair zegt dat Laudamotion moet groeien 'naar zeker 30 Airbus toestellen'. En binnen drie jaar winstgevend moet zijn. 

Bron • RTL Z