Business

Zzp: zon, zee en piña colada's

Lisa Boerop • 28 april 2016 11:25 @lisaboerop

Beeld © Getty

De meeste zzp'ers huren voor een paar koppen koffie per dag een tafeltje in de Coffee Company, maar het kan ook anders. Als je nergens fysiek aanwezig hoeft te zijn voor een opdracht, waarom zou je dan niet het goede weer aan de andere kant van de wereld opzoeken?

De journalisten en tekstschrijvers Renée van Heteren en Emiel van Dongen doen hun werk vanuit Colombia. Van Heteren: "We maken veel journalistieke producties voor de radio en de krant, en die gaan echt over de landen waar we zijn, maar we schrijven ook commerciële teksten."

Alleen internet nodig
Van Dongen vertelt dat hij voor sommige klussen nooit zijn huis uit kwam. "Toen ik een keer een verhaal puur op basis van internet schreef, dacht ik: waarom doe ik dit niet vanuit een ander land?"

Dus nu zitten Van Heteren en Van Dongen samen in Colombia. Een van de opdrachtgevers, Marco Schuurman van Slimster.nl, vertelt dat het geen probleem voor hem vormt. "Het is eigenlijk helemaal niet belangrijk om elkaar nog te zien. We bellen veel en gebruiken vaak Skype, en daarmee kan je al zo goed overleggen dat de fysieke aanwezigheid helemaal niet nodig is. Ik heb zelfs freelancers die ik nog nooit gezien heb, en dat gaat al jaren perfect."

Werken in Sri Lanka
Het Nederlandse bedrijf Contany gaat hier nog een stap verder in: ze reizen de wereld over om de verschillende zzp'ers die voor hen gaan werken te ontmoeten. Op dit moment huren ze een huis in Sri Lanka.

Jordi Bron, van Contany: "Wij maken bedrijven goed vindbaar op internet, voornamelijk door voor ze te bloggen. Dat kan eigenlijk vanaf overal ter wereld gedaan worden, zo lang we maar goed internet hebben. Een paar maanden geleden besloten we al werkend door Zuidoost-Azië te reizen."

Minder afleiding
Nu zijn ze met z'n vijven in Sri Lanka. Een collega van Bron, Lucien Luijckx, vertelt dat hij het belangrijk vindt om alle zzp'ers te ontmoeten. "En die zitten ook in Sri Lanka en India. Omdat er vaak wat tijdsverschil zit tussen de zzp'ers en ons beginnen we onze dag vaak op het strand. Daar zitten we dan twee uur, dan gaan we ontbijten en dan beginnen we met werken."

Bron vertelt dat hij het fijn vindt om in het buitenland te zitten omdat er minder afleiding is. "We hebben geen verjaardagen en dergelijke, eigenlijk zijn we gewoon altijd met de business bezig en daardoor maken we goede slagen."

Bron • RTL Z