Business

Teleurstelling na besluit tabaksindustrie niet te vervolgen: 'Maar we vechten door'

22 februari 2018 11:19

Ex-roker Anne Marie van Veen deed aangifte tegen de tabaksindustrie. Beeld © RTL Nieuws

Teleurstelling, maar ook vechtlust. Dat is wat maatschappelijke organisaties, twee kankerpatiënten en hun advocaat voelen na het besluit van het OM om de tabaksindustrie niet te vervolgen. Ze stappen naar het gerechtshof in Den Haag.

Advocaat Bénédicte Ficq, die in 2016 aangifte deed tegen de tabaksindustrie, gaat 'gewoon door'. Tijdens een persconferentie maakte ze bekend namens de organisaties en patiënten een klacht in te dienen bij het gerechtshof in Den Haag, in de hoop alsnog vervolging van vier tabaksproducten van Nederland af te dwingen.

"Ons uiteindelijke doel is tabaksproducenten daar krijgen waar ze horen." Ze zegt erg teleurgesteld te zijn om het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) niet over te gaan tot vervolging. 

'Ik blijf vechten'

Anne Marie van Veen, de ex-roker en kankerpatiënte die de zaak met Ficq begon, had deze uitkomst 'wel verwacht'. "Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet teleurgesteld ben." Ze blijft positief. "Dit biedt ook weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Ik hoop dat mensen ons blijven steunen. Ik blijf vechten, voor mijn kinderen, en hoop dat ik de gang naar de rechter nog mag meemaken."

KWF Kankerbestrijding en Stichting Rookpreventie Jeugd hopen dat het Hof 'het grote maatschappelijke belang' van deze zaak inziet. "80 procent van de verslaafden is als kind begonnen", zegt Laura Houtenbos, woordvoerder van het KWF. "Kinderen vragen niet om een verslaving."

"De wet is bedoeld om mensen te beschermen, niet de tabaksindustrie", stelt longarts Wanda de Kanter van Stichting Rookpreventie Jeugd. "We laten nog van ons horen." Ze sluit de persconferentie af met een veelbetekende 'tot ziens'.

Dit maakt een sigaret zo verslavend: 

De sigaretten van tegenwoordig zijn ontzettend verslavend.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws