Business

Openbaar Ministerie gaat tabaksindustrie niet vervolgen

22 februari 2018 10:37

Archieffoto. Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de tabaksindustrie niet strafrechtelijk vervolgen. Roken is dodelijk, zegt het OM, en het produceren van sigaretten draagt daar aan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet.

Advocaat Bénédicte Ficq deed namens een longkankerpatiënte en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen mishandeling die de dood tot gevolg heeft, en valsheid in geschrifte. Die aangifte was gericht tegen de vier grootste tabaksproducenten van Nederland. Volgens Ficq vergiftigt de tabaksindustrie de consument willens en wetens. 

Een strafrechtelijke vervolging zou wereldwijd uniek zijn geweest. Fabrikanten uit de tabakswereld liepen niet eerder de kans om bestraft te worden als de rechter ze schuldig zou achten. 

Hierom zijn sigaretten verslavend:

Waarom zijn sigaretten zo giftig en verslavend?

De tabaksindustrie zou in sigaretten kleine gaatjes maken, zodat meetapparatuur minder schadelijke stoffen detecteert dan een roker echt binnenkrijgt. Deze zogenoemde sjoemelsigaret bevat een maximale hoeveelheid nicotine, de belangrijkste verslavende stof in tabak.

Het OM heeft lang de tijd genomen om te bekijken of het daadwerkelijk tot vervolging over zou gaan en noemde de zaak eerder 'juridisch gezien erg complex'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws