Business

De Zuidas goes Vindicat: 'Lijsten met de lekkerste vrouwen'

15 oktober 2016 10:30

Medewerker aan de Zuidas genieten in juli van de lunch buiten. Beeld © ANP

Bestaan seksistische vrouwenlijstjes alleen op studentenvereniging Vindicat? Nee, schrijft NRC. Ook de Zuidas kent haar eigen 'bangalijsten'.

De krant ging op pad om te kijken of seksisme alleen iets is van de corporale studentenverenigingen van Nederland of dat er in het bedrijfsleven ook zoiets bestaat als 'vrouwenlijstjes'.

Oke, er mag dan geen telefoonnummer en seksuele beschrijving bij staan, maar verder is het antwoord: ja die lijsten bestaan. Hertjes op de Zuidas worden de dames genoemd. Het zijn de lekkerste hoogopgeleide vrouwen. Secretaresses staan er niet op, want 'ze moeten ook wel wat kunnen.'

'Vrouwen willen er graag op staan'

Iedereen weet wie er op de lijsten staan, vertelt een medewerkster aan NRC. En veel vrouwen willen er graag opstaan. Uit wraak wordt er wel eens een mannenlijstje gemaakt.

Vorige maand kwam studentenvereniging Vindicat in opspraak vanwege zogenaamde ‘bangalijsten’. In 'De Oprechte Almanak 2016' stonden 23 vrouwen ('hete herten') met hun persoonlijke gegevens en een beoordeling. De begeleidende tekst:

"Vóór het maken van deze almanak zag de redactie door de shag de rails niet meer. Maar na veel discussie op de redactie hebben wij een uiteindelijke selectie van de 23 mooiste mokkels gemaakt. Voor het gemak zijn zij van gegevens en een bindende rating voorzien. Tot slot: moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken."

Sindsdien zijn de betrokken leden van de studentenvereniging geschorst en werkt studentenstad Groningen aan een cultuurverandering bij studentenverenigingen.