Business

Erotiekhandel Beate Uhse ziet geen weg meer omhoog

15 december 2017 11:54

Vibrators van Mae B., één van de merken van Beate Uhse. Beeld © AFP

Beate Uhse, in Nederland bekend van de erotiekwinkels Adam & Eve, heeft in Duitsland faillissement aangevraagd. Het bedrijf kampt al jaren met imagoproblemen, dalende verkopen en aanhoudende verliezen.

De reden van het faillissement is een mislukte poging om een lening met een waarde van 30 miljoen euro te herfinancieren. Schuldeisers van Beate Uhse gingen niet akkoord met het voorstel. Daardoor was er volgens Beate Uhse geen andere optie meer dan het faillissement aanvragen.

Volgens het bestuur is het faillissement nodig om de herstructurering van het bedrijf op 'duurzame wijze' uit te voeren. Het concern, dat in Nederland en vier andere landen actief is, benadrukt dat het faillissement alleen geldt voor de holding.

Lingerie en speeltjes

Beate Uhse is bekend van onder meer de lingerie en speeltjes die via postorderbedrijf Pabo kunnen worden besteld. Ook de winkels van Adam & Eve zijn onderdeel van de de boedel. Deze onderdelen blijven de komend periode gewoon in bedrijf, zo benadrukt Beate Uhse.

Winkelketen Christine le Duc werd eerder dit jaar al door Beate Uhse van de hand gedaan, zo meldde Retailnews destijds. De verkoop aan een Ierse investeringsmaatschappij leverde het erotiekbedrijf in totaal 4,05 miljoen euro op.

Financiën onderzocht

Het erotiekbedrijf werd lange tijd door Nederlanders geleid. In april werd een nieuwe ceo benoemd, Michael Specht. Volgens Der Spiegel ontsloeg hij twee maanden na zijn aantreden zijn cfo ontsloeg en huurde een bureau in om zijn financiële afdelingen 'grondig te onderzoeken'. 

Volgens Der Spiegel verkeert het bedrijf in 'ernstige moeilijkheden'. Zo werd de presentatie van het jaarverslag over 2016 meerdere malen uitgesteld en werden omzet- en winstprognoses werden al naar beneden bijgesteld. 

Bron • RTL Z