Business

Directeur van toezichthouder ACM gaat lobbyen voor Facebook

10 november 2017 10:31

Beeld © AFP

Een bestuurder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stapt over naar Facebook. Johan Keetelaar wordt directeur Public Policy voor Europa, vanaf februari.

Dat heeft de Nederlandse toezichthouder bevestigd na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Keetelaar werkte al zo'n vijftien jaar in het toezicht en is nu directeur Telecom, Vervoer en Post bij de ACM. Bij Facebook zal hij zich waarschijnlijk onder meer gaan bezighouden met regulerings- en mededingingszaken.

Niet onomstreden

Facebook is als groot Amerikaans bedrijf niet bepaald onomstreden. Facebook kreeg eerder dit jaar nog een boete van 110 miljoen euro van Brussel voor het verstrekken van misleidende informatie rond de overname van de populaire chatdienst WhatsApp in 2014.

Ook werd het bedrijf door de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt voor het overtreden van de Nederlandse privacywetgeving. Eenzelfde soort overtreding leverde Facebook in Spanje een boete van 1,2 miljoen euro op

'Kan tot goede dingen leiden'

Een woordvoerder van de ACM zegt dat de toezichthouder niet tegen dit soort carrièrewendingen is. De uitwisseling van mensen tussen private bedrijven en publieke instellingen zou volgens de zegsman immers 'tot goede dingen kunnen leiden'. 

Bron • RTL Z / ANP