Business

Lufthansa koopt groot gedeelte van Air Berlin

Maarten Veeger • 12 oktober 2017 15:32 @breakingsweep

Beeld © AFP

De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa koopt een groot gedeelte van de failliete concurrent Air Berlin. Lufthansa neemt 81 vliegtuigen en 3000 man personeel over, meldt de maatschappij.

"De ondertekening gaat vanmiddag plaatsvinden", zegt een woordvoerder van Lufthansa.  De kosten die met de koop gemoeid zijn, bedragen 1,5 miljard euro.  

Lufthansa zal de meeste toestellen gebruiken om de eigen dochter Eurowings fors te laten groeien. Al in de afgelopen maanden werden al twintig toestellen van Air Berlin gebruikt door Eurowings.

Failliet

Air Berlin ging in augustus failliet. Grootaandeelhouder Etihad staakte toen de financiering van het bedrijf. Met een 150 miljoen euro groot overbruggingskrediet van de Duitse overheid kon het bedrijf blijven vliegen terwijl werd gezocht naar een koper.

Lufthansa en de Britse prijsvechter Easyjet waren de laatste partijen die daarover onderhandelen. IAG, eigenaar van British Airways en Iberia, en enkele investeerders waren eerder afgehaakt.

Easyjet

Easyjet zou volgens Reuters hebben geprobeerd 27 tot 30 toestellen van Air Berlin over te nemen, maar die deal dreigt te mislukken.  

Volgens analisten van Bernstein Research zal de overname van het stuk Air Berlin het bedrijfsresultaat van Lufthansa met 70 tot 90 miljoen per jaar opkrikken.

Goedkeuring

De deal moet nog worden goedgekeurd door Europese Commissie. Volgens de ceo van Lufthansa is de overname van de 80 toestellen nu het maximale wat de Commissie goed zou keuren.

Air Berlin telt nu nog 144 vliegtuigen en 8500 personeelsleden.

Bron • RTL Z