Business

Nederlandse ondernemers: onafhankelijk Catalonië desastreus

Frederique Dormaar • 03 oktober 2017 14:30 @dormaar

In de opstandige Spaanse regio Catalonië is vandaag een staking afgekondigd. De aanhoudende onrust raakt ook Nederlandse ondernemers die daar zakendoen. "Geld is bang voor onregelmatigheden." En als Catalonië zich werkelijk zou afscheiden dan zijn de economische gevolgen niet te overzien.

Verschillende pro-onafhankelijke organisaties in Catalonië hebben opgeroepen om vanaf vandaag te staken. Het openbaar vervoer rijdt daarom deels niet en sommige winkels blijven dicht. Ook grote bedrijven en banken geven gehoor aan die stakingsoproep, volgens correspondent Alex Tieleman.

Gespannen sfeer

De staking staat in het teken van het protest tegen het politieoptreden zondag tijdens het referendum. De actie draagt bij aan de gespannen sfeer die sinds afgelopen zondag in Catalonië heerst.

De onrust baart Nederlandse ondernemers die zakendoen in en met Catalonië zorgen. "Dit treft ons vol", zegt Walter Joosten. Hij is ondernemer gevestigd in Barcelona en voorzitter van De Kring, een netwerkclub voor het Nederlandse bedrijfsleven in Barcelona. "Geld is bang voor onregelmatigheden."

Catalaanse bodega’s

Het Amsterdamse bedrijf Cava Barcelona wordt gerund door een Catalaanse familie die al dertig jaar wijn en cava importeert uit vooral Catalonië. Omdat de eigenaresse nu bij familie is in Barcelona, doet zoon Oriol Balust Agullana het woord. "Wij doen zaken met verschillende Catalaanse bodega’s en er heerst een hoop onzekerheid", zegt hij.

Zijn familie in Catalonië stemde zondag overwegend voor onafhankelijkheid. Over zijn persoonlijke mening laat Balust Agullana zich niet uit, maar hij ziet wel dat een afscheiding economisch verstrekkende gevolgen zou hebben.

Naar Madrid

Veruit de meeste Nederlandse ondernemers zijn tegen de onafhankelijkheid, is de inschatting van Joosten. "Dan zou het hier helemaal bergaf gaan. Iedereen vertrekt dan naar Madrid. Tenzij je misschien een lokale bar hebt of een fietsverhuurbedrijf."

Balust Agullana verwacht dat een afscheiding desastreus zou zijn voor het vertrouwen. "Verzekeraars zullen geen krediet meer kunnen afgeven aan bodega’s. Dat betekent dat wij cash bij hen moeten afrekenen in plaats van dat we in een afgesproken termijn mogen betalen."

Dit was ook tijdens de crisis van 2008 het geval. Omdat Cava Barcelona financieel gezond is, vielen de gevolgen toen mee. "Maar je bent wel je liquide middelen kwijt, dus je kunt geen investeringen meer doen."

Peseta

Joosten acht de kans zeer klein dat een onafhankelijk Catalonië in de Europese Unie mag blijven. België en Italië zouden daar volgens hem nooit mee instemmen, want dat kan tot problemen leiden met Wallonië en Sicilië, die dan mogelijk ook onafhankelijk willen worden. Wat krijg je dan? Enorme exportheffingen bij de grens, er moet een eigen munt komen. "En dat zal de Peseta niet worden", zegt Balust Agullana van Cava Barcelona.

Zowel Joosten als Balust Agullana hopen op een rustige, politieke dialoog. Balust Agullana: "Ik hoop op een oplossing waarbij de Catalanen en de Spanjaarden samen door kunnen gaan. Een breuk is voor niemand goed."

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar