Business

Het hele personeel? Nee, alleen Shell-top gaat in hybrides rijden

Frederieke Hegger • 25 september 2017 11:28 @frederiekeh

Beeld © ANP

Niet alleen ceo Ben van Beurden, ook zijn collega's in het bestuur gaan een klein beetje groener rijden. Een heel klein beetje dan.

Het klonk heel even verrassend en modern: Shell-baas Van Beurden gaat in een elektrische auto rijden. 

Maar het bleek allemaal iets minder rooskleurig. Van Beurden gaat namelijk een hybride auto rijden; eentje met een groene actieradius van 33 kilometer, daarna gaat de auto geweer weer verder op fossiele brandstoffen.

Dat is een heel klein stapje naar vergroening, zoals Shell ook in kleine stapjes steeds meer groene investeringen doet.

Bestuur in hybrides

Van Beurdens keuze voor een elektrische auto blijkt niet op zichzelf te staan. "We zijn de bedrijfsvloot aan het veranderen," vertelde Shells technisch directeur Harry Brekelmans bij een evenement van het prestigieuze MIT.

"Het is om te laten zien dat wij denken dat hernieuwbare en fossiele energie naast elkaar zal moeten bestaan," aldus Brekelmans

Forbes kondigt de kleine revolutie al groots aan: niet alleen van Beurden, de hele bedrijfsvloot van Shell zou worden vervangen door hybrides. Maar ook dat is een wat te positieve voorstelling van de feiten.

Volgens een woordvoerder van Shell had Brekelmans het eigenlijk alleen over het bestuur van Shell; en worden alleen de auto's waarvan het contract afloopt vervangen door een plugin hybride. Maximaal acht bestuursleden gaan dus ietsje groener rijden.

Meer elektrische auto's 

Autofabrikanten brengen steeds meer hybrides en elektrische auto’s op de markt. Ze moeten wel, want Europese regelgeving dwingt ze om schonere auto’s te produceren.

De voorspellingen over de effecten daarvan op de fossiele industrie, waar Shell onderdeel van is, verschillen. Sommige studies verwachten binnen 10 jaar een ineenstorting van de olieindustrie. Automakers en de fossiele industrie zijn daar minder pessimistisch over

Bron • RTL Z