Business

OM schikt corruptiezaak rondom telecomprovider voor kwart miljard

Maaike Homan • 21 september 2017 21:28 @MaaikeUtrecht

Topman Johan Dennelind tijdens een persconferentie in 2015. Beeld © EPA

Drie Nederlandse dochterondernemingen van Telia Company, een internationale telecommunicatieprovider, hebben drie jaar lang steekpenningen betaald aan een overheidsfunctionaris in Oezbekistan om zo toegang te krijgen tot de Oezbeekse telecommunicatiemarkt. Justitie heeft de zaak nu voor 274 miljoen dollar geschikt.

Drie Rotterdamse dochtermaatschappijen van Telia Company hebben tussen 2007 en 2010 geld betaald aan Gulnara Karimova, de oudste dochter van de voormalig president van Oezbekistan. Het gaat in ieder geval om 314,2 miljoen dollar dat werd overgemaakt via een brievenbusfirma op Gibraltar.

De Oezbeekse telecommarkt stond in die periode onder controle van Karimova. Zonder haar toestemming was het onmogelijk om op de Oezbeekse telecommarkt te opereren, zo stelt de FIOD (de opsporingsdienst van de Belastingdienst) die het onderzoek leidde. Met de steekpenningen moesten telecommunicatielicenties, frequenties en nummerblokken verkregen en in stand gehouden worden.

Steekpenningen

Het gaat om drie Nederlandse holdingmaatschappijen van Telia zijn gevestigd in Rotterdam. De steekpenningen zijn, onterecht, als legale betaling in de administratie van deze bedrijven geboekt.

Telia ​Company is ontstaan uit een fusie tussen het Zweedse telecombedrijf Telia en het Finse telecombedrijf Sonera en heeft een omzet van ruim elf miljard dollar. Het hoofdkantoor staat in Stockholm.

Het telecombedrijf heeft volgens het OM door jarenlange omkoping een dominante positie op de telecommarkt in Oezbekistan verkregen en veel winst kunnen maken. Door haar handelwijze hebben de in Nederland gevestigde dochterondernemingen van het bedrijf bijgedragen aan corruptie in Oezbekistan.

'Ernstige aantasting van de integriteit van overheden'

In een verklaring schrijft het OM dat parallel aan het onderzoek door de FIOD een onderzoek liep door het Amerikaanse Department of Justice (DOJ), de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) en het Zweedse OM naar vermoedelijke corruptie door Telia Company.

Ook in de zaak is geschikt. Het totale bedrag wat het telecombedrijf kwijt is aan deze fraudezaak bedraagt 965 miljoen dollar. Volgens het OM 'zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen'.

Hoge straffen

Het stelt: "Corruptie tast de vrije marktwerking aan en vormt een bedreiging voor de internationale stabiliteit. Internationale corruptie kan alleen bestreden worden indien ieder land zijn rol pakt. Door een internationale aanpak wordt duidelijk gemaakt dat corruptie niet wordt getolereerd en dat er hoge straffen worden opgelegd."

Het OM wil hiermee duidelijk maken dat 'een bedrijf niet wegkomt met het plegen van strafbare feiten en dat het de oneerlijk verdiende winsten moet terugbetalen'.

Schoon schip

Er is door Telia Company inmiddels actie ondernomen om schoon schip te maken, stelt het OM. Corrupte personen zijn ontslagen, het management vervangen en er is een interne klokkenluidersregeling in werking gesteld. Daarnaast heeft Telia Company aangegeven dat de hele EURASIA divisie van het bedrijf, waaronder de Oezbeekse tak, volledig wordt afgestoten.

In een persbericht schrijft topman Johan Dennelind: "De schikking brengt een ongelukkig hoofdstuk in onze geschiedenis ten einde. We moeten er voor zorgen dat alle medewerkers het belang van goed doen begrijpen. Deze schikking vormt een pijnlijke herinnering aan wat er gebeurt als we dat niet doen."

Bron • RTL Z