Business

Directeur Omroep West wil niet van compensatie afzien

Mathijs Smit • 09 september 2016 16:38 @Mathijs__Smit

Directeur Gerard Milo Beeld © Omroep West

De positie van Omroep West-directeur Gerard Milo staat niet ter discussie bij de toezichthouders. Maar onder de werknemers leeft de vraag of er nog wel voldoende draagvlak voor hem bestaat.

Dat blijkt een geluidsopname van de personeelsbijeenkomst gisterenavond, die in handen is van RTL Z. Deze week raakte directeur Milo in opspraak, toen bleek dat de omroep zijn omstreden bonus had ingeruild voor een vaste loonsverhoging van 1000 euro per maand.

Interne onrust

De onthulling van de loonsverhoging leidde tot Kamervragen en interne onrust bij de regionale omroep. Tijdens de bijeenkomst bleken sommige werknemers boos te zijn over de bonuscompensatie, omdat zij zelf al jaren geen loonsverhogingen meer krijgen. Dat is ook de reden dat het gezicht van de omroep, presentatrice Debby Roukens, haar ontslag heeft ingediend.

Veel werknemers vinden de salarisverhoging onverdedigbaar vanwege de noodzakelijke bezuinigingen in het recente verleden en de nabije toekomst. Als gevolg daarvan moet Omroep West flink bezuinigen, en daarbij snijden in freelance- en personeelsbudgetten. Ten slotte maakt het personeel zich zorgen over de imagoschade, die de omroep door de kwestie heeft opgelopen.

Om het "gevoel van boosheid en onbegrip" weg te nemen, organiseerde de Ondernemingsraad gisterenavond een bijeenkomst, waarin directeur Milo en de voorzitter van de raad van commissarissen een toelichting gaven.

"Niet overwogen compensatie te weigeren"

Milo zei daarin nooit te hebben overwogen om de compensatie voor het verlies van zijn bonus te weigeren, gezien de moeilijke tijden waarin Omroep West zit. "Die afweging heb ik nooit gemaakt. Waarom wel? Ik vind dat je niet moet tornen aan arbeidsvoorwaarden van mensen."

Of de directeur nog voldoende draagvlak heeft bij de werknemers, moet blijken. "Ik voel mij behoorlijk beschadigd, maar ik wil het voortbestaan van de omroep faciliteren. Als jullie niet met mij verder willen, hoor ik het wel", zei Milo. "Ook is het de vraag of ik het zelf nog leuk vind. Ik heb daar wel eens een hard hoofd in." Het vertrek van presentatrice Roukens als gevolg van de kwestie noemde hij "een gemis voor de omroep."

"Rotsvast vertrouwen"

President-commissaris Nico de Voogd benadrukte een “rotsvast vertrouwen” te hebben in Milo. Volgens De Voogd is hij de man die Omroep West nodig heeft om door de komende landelijke reorganisatie van de regionale omroepen heen te komen.

In dat kader moet Omroep West 1,2 miljoen euro per jaar bezuinigen. Milo benadrukte gisteren dat het niet de bedoeling is dat daarbij veel mensen worden ontslagen, zoals bij enkele andere omroepen wel het geval is. "Zo’n rampscenario is niet aan de orde." Toezichthouder De Voogd zei dat de omroep alles op alles zet om de werknemers te ontzien, maar "geen garanties te kunnen geven."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit