Business

Nederlands ruimteproject Mars One naar de beurs in Frankfurt

Michaël Niewold • 07 november 2016 11:24 @michaelniewold

Beeld © ANP

Het Nederlandse ruimtevaartproject Mars One gaat naar de beurs. Via een zogeheten 'reverse take-over' van een Zwitsers bedrijf krijgt het een notering aan de beurs in Frankfurt.

Mars One wil de beursnotering gebruiken om de mogelijkheid te hebben geld op te halen aan de Frankfurt Stock Exchange. Daarnaast levert de beursnotering ook internationale aandacht op voor het doel: een kolonie voor mensen op Mars. "Volgers wereldwijd hebben zo de mogelijkheid om deel uit te maken van dit avontuur", schrijft oprichter en directeur Bas Lansdorp in het begeleidende persbericht

Voor het zover is, moet er nog wel even wat 'financial engineering' gedaan worden. De aandelen van Mars One Ventures (er is ook nog een Foundation) komen allemaal in het bezit van het Zwitserse beursgenoteerde bedrijf InFin Innovative Finance AG. Die betaalt daarvoor in nieuw uit te geven aandelen die op papier 87 miljoen euro waard zijn.

'Reverse take-over'

Na de overname hebben die aandeelhouders 97,5 procent van (het aandelenkapitaal van) InFin in handen, en zijn de aandeelhouders van MarsOne dus eigenaar geworden van Infin. Een omgekeerde ovename dus, of, omdat het om de beursnotering gaat, een reverse listing. 

Beleggers in het 'nieuwe' aandeel Mars One Ventures AG krijgen daar een bedrijf voor terug dat de rechten heeft van alles wat met de ruimtemissie samenhangt. Alle exploitatierechten zijn door de stichting voor een bedrag van 6 miljoen euro verkocht aan het beursgenoteerde bedrijf. Onder die exploitatierechten vallen onder meer merchandise, reclames voor video, de uitzendrechten van de missie en intellectueel eigendom. 

Behalve die eenmalige 6 miljoen euro voor de stichting, betaalt het beursgenoteerde bedrijf ook een 'license fee' van 5 procent over alle omzet. Dat geld gebruikt de stichting om de missie naar mars te financieren: nieuwe contracten met leveranciers, ervaren mensen aantrekken en het selecteren en trainen van de ruimtereizigers. 

'Voor een dubbeltje op eerste rang'

Volgens RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra probeert Mars One "op deze manier voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten." Door niet voor een normale beursgang te gaan maar een notering over te nemen van een lege beurshuls voorkom je een heleboel kosten, zoals voor het opstellen van een prospectus. "Naaktslak zoekt huisje", typeert hij deal. "Er zit wel iets schimmigs aan, omdat beleggers en toezichthouders op deze manier niet kunnen meekijken." 

Mars One wil in 2027 voor het eerst vier mensen op mars zetten en heeft daar naar eigen schatting 6 miljard dollar voor nodig. Iedere bemande missie die daarna volgt, kost volgens het bedrijf nog eens vier miljard.

Bron • RTL Z