Business

Strop ziekenhuis Drachten mogelijk miljoenen groter

Mathijs Smit • 23 november 2015 08:44 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

De strop van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten op het faillissement van zorggroep Pasana in Dokkum kan oplopen tot 20 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs verschenen vierde curatorenverslag.

Vorig jaar meldde RTL Z dat Nij Smellinghe 16 miljoen had geleend aan buurman Pasana. Door het faillissement dreigde het Drachter ziekenhuis de miljoenen te verliezen. Opmerkelijk, want de twee ziekenhuizen werkten weliswaar aan een fusie, maar daarbij zou geen sprake zijn van financiële dwarsverbanden.

Rode cijfers
Afgelopen mei bleek dat het van zichzelf gezonde ziekenhuis in Drachten door de omstreden miljoenenlening in de rode cijfers werd gedrukt. Door de gedwongen afschrijving van de lening werd in 2013 2,8 miljoen euro verlies geleden, en het jaar erop 4,3 miljoen.

Uit het onlangs openbaar geworden vierde verslag van curatoren Hans Silvius en Matthijs Storms blijkt dat de strop van het ziekenhuis in Drachten nog verder kan oplopen. "Aangenomen wordt dat de vordering van Nij Smellinghe tussen de 15 en 20 miljoen zal bedragen", schrijven de curatoren. Uit het verslag blijkt dat de ziekenhuizen ook langlopende financieringscontracten hadden.

Peter Littooij, de topman die verantwoordelijk is voor de miljoenenstrop in Drachten, vertrok enkele maanden voor het faillissement. Hij werd tweede man van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit