Business

Directie Symbid betaalt zichzelf 0 euro salaris uit vanwege 'herstructurering'

18 oktober 2016 16:40

Beeld ©

Crowdfundingplatform Symbid is druk bezig met een reorganisatie om in de toekomst nog winstgevend te kunnen worden. Een van de maatregelen: even geen salaris voor de directie.

Sommige directies combineren een reorganisatie met een lekkere salarisverhoging. Anderen juist met een loonsverlaging.  

Crowdfundingonderneming Symbid kiest voor dat laatste, zo blijkt uit een bericht op fundwijzer.nl. Op 12 oktober maakte het bedrijf bekend met terugwerkende kracht per 1 augustus het basissalaris van de directie naar nul terug te zetten.  

Eerst beleggers

Die berichtgeving klopt, maar veel kan directielid Robin Slakhorst er niet over kwijt. De beursnotering in New York maakt dat Symbid eerst haar beleggers moet inlichten over de reorganisatieplannen en dan pas de rest van de wereld kan inlichten, vertelt hij aan de telefoon. 

Maar je salaris terugschroeven naar nul is toch geen kattenpis, zou je denken. Directielid Korstiaan Zandvliet bijvoorbeeld, verdiende in 2015 nog ruim 60.000 dollar in een jaar. De maatregel wordt genomen in het kader van kostenbeparing, zegt Slakhorst. Dat Symbid al een tijdje intern de boel aan het ‘herstructureren’ is, is al langer bekend. De voltallige niet-uitvoerende raad van bestuur stapte in april al op als gevolg van een verschil van mening over de nieuwe koers van het bedrijf.

Verlies

Het vertrek kwam vlak na publicatie van de jaarcijfers: Symbid bleek 2,3 miljoen dollar verlies te hebben geleden in 2015 en waarschuwde beleggers ook voor toekomstige verliezen.

Wat er nu precies de nieuwe toekomststrategie wordt, brengt het bedrijf over een paar weken naar buiten, zegt Slakhorst. "Dan vertel ik graag de keerzijde van dit verhaal."