Business

Gigaverliezen voor Rotterdamse zorginstelling Laurens

04 oktober 2016 06:07

Beeld © ANP

Zorginstelling Laurens in Rotterdam verwacht ook dit jaar een groot verlies te maken. Uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag blijkt dat het verlies wordt geschat op 10 miljoen euro. Vorig jaar boekte de zorginstelling een verlies van 25 miljoen euro.

Laurens is met ruim 6500 werknemers en een omzet van 296 miljoen euro de grootste aanbieder van ouderenzorg in Rotterdam en omstreken. Dit jaar is steeds duidelijker geworden hoe diep de organisatie in de problemen zit.

In februari kondigde Laurens een reorganisatie aan, waarbij 219 banen werden geschrapt. In april werd bekend dat de zorginstelling in 2015 een verlies van 25 miljoen euro had gemaakt. Financieel bestuurder Marc Scholten kon zijn biezen pakken.

In juli stond Laurens op de lijst van 11 slechtst presterende zorginstellingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De instelling kwam onder verscherpt toezicht en ook bestuursvoorzitter Ids Thepass moest vertrekken. En nu blijkt dus dat er voor 2016 een verlies van 10 miljoen euro wordt verwacht.

Financiële positie verzwakt

Uit de jaarrekening blijkt dat de verliezen de financiële positie van Laurens aanzienlijk hebben verzwakt. De solvabiliteit, die de vermogenspositie aangeeft, daalde van een solide 35 procent naar 22 procent. Wat het verwachte miljoenenverlies over 2016 voor de vermogenspositie betekent, moet volgend jaar blijken.

Opmerkelijk is dat de controlerende accountant haar hand niet voor de cijfers in het vuur durft te steken. In de zogenoemde goedkeurende verklaring benadrukt accountant Margery Kuikman van KPMG dat zij "onvoldoende heeft kunnen vaststellen of de gefactureerde productie inzake extramurale zorg feitelijk is geleverd."

Ook pikant is dat ABN Amro de leningen aan de zorginstelling eind dit jaar met 7 miljoen euro wil verlagen. ING blijkt de rekening courant lening van 7,5 miljoen euro 'tijdelijk op 0' te hebben gezet. Laurens zegt dat een geheimzinnige 'externe partij' een voorwaardelijke liquiditeitsgarantie van maximaal 7 miljoen heeft afgegeven voor de periode mei 2017 tot september 2017.

Bron • RTL Z