Business

Wereldprimeur: wielrennen op banden van paardenbloemrubber

Frederique Dormaar • 12 september 2017 13:53 @dormaar

Beeld © Apollo Vredestein

De nieuwste racefietsband van fabrikant Vredestein doet zijn naam eer aan. De Fortezza Flower Power is namelijk gemaakt van rubber uit de wortels van paardenbloemen. Het is de eerste paardenbloemfietsband ter wereld.

Het gaat hier niet om doodgewone paardenbloemen uit de Nederlandse wei. Het rubber dat is gebruikt komt uit de wortels van de Russische paardenbloem.

Condooms

"Die produceert namelijk heel goede natuurrubber," zegt Ingrid van der Meer, onderzoeker bij Wageningen Universiteit & Research. Van der Meer is betrokken bij de ontwikkeling van de band. Natuurlijk rubber wordt nu meestal gewonnen uit rubberbomen in Thailand of Indonesië.

Van der Meer: "We kunnen niet zonder natuurrubber. Het zit in tienduizenden producten. Van autobanden en condooms, tot latexhandschoenen en medische apparatuur".

Synthetische rubber

"Wereldwijd is er een groeiend tekort aan natuurrubber, waardoor ook de prijzen hiervan stijgen," zegt Tamara Oostveen van bandenfabrikant Vredestein. De vraag is inmiddels zelfs groter dan de rubberboomplantages aankunnen. En opschalen is niet eenvoudig. Een boom heeft zeven jaar nodig voordat die rubber produceert.

Er bestaat ook synthetische rubber, gemaakt van aardolie. Maar die bron raakt op den duur uitgeput.  Bovendien heeft dit product niet dezelfde eigenschappen als natuurrubber.

"Daarom zoeken we naar alternatieven. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om milieuvriendelijke opties te onderzoeken," aldus Oostveen.

Kazachstan

De ontwikkeling van de paardenbloem-racefietsband was een lang proces. Van der Meer: "Eerst moesten de onderzoekers naar de hoogvlakte van Kazachstan om de juiste paardenbloem te vinden."

Er zijn veel verschillende mengels van het natuurrubber met andere stoffen getest. Ook de oogst en het bewaren van de wortels moest allemaal worden onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld

Onderzoeker Ingrid van der Meer van Wageningen Universiteit met een Russische paardenbloem. (Beeld: WUR)

Grip

De eigenschappen van paardenbloemrubber zijn hetzelfde als die van traditioneel natuurrubber. Sommige eigenschappen zijn zelfs beter. "Door de hogere concentratie natuurhars heeft deze band meer grip op de weg", zegt Van der Meer. 

De Fortezza Flower Power is voorlopig nog een prototype. De onderzoekers bestuderen nu of de band geschikt is voor massaproductie. Oostveen: "Per hectare paardenbloemen bedraagt de opbrengst een aantal honderden kilo's natuurrubber, hiermee kunnen duizenden Vredestein Fortezza Flower Power fietsbanden gemaakt worden". 

Miniatuurvoorbeeld

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar