Business

AMC-topman Marcel Levi: helft van de rokers sterft aan roken

27 november 2016 15:03

Beeld ©

Marcel Levi vertrekt aan het eind van het jaar als bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum. Maar voordat hij weggaat heeft hij nog wel een boodschap aan minister Schippers: neem een ferm standpunt in tegen roken.

Een gesprek met de hoogste baas van het Academisch Medisch Centrum (AMC), gaat – hoe kan het ook anders – ook over gezond eten.

Volgens Marcel Levi bestaan er veel studies over goed en slecht eten: "De conclusie is dat er niet veel dingen slecht zijn, behalve: roken. Dat is echt heeel slecht. Misschien wel slechter dan we denken. Van alle rokers gaat de helft ook daadwerkelijk dood aan roken. Dat kan je van alcohol niet zeggen."

Geen vrije keuze

Levi zou het fantastisch vinden als minister Schippers van Volksgezondheid een ferm standpunt inneemt tegen roken. "Maar daarvan zegt ze: het is een vrije keuze. Totale waanzin vind ik dat."

Marcel Levi (52) vertrekt aan het eind van het jaar als bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum. Per 1 januari gaat hij leiding geven aan de University College London Hospitals – vijf academische ziekenhuizen. Levi geeft al zeven jaar leiding aan het AMC.

Houdbaarheidsdatum

"Na zeven jaar is mijn houdbaarheidsdatum bereikt. Na die tijd ben je als leider niet effectief meer. Tijd om wat nieuws te doen." Paul van Liempt spreekt voor zijn programma Van Liempt Een-op-Een de topman van het Amsterdamse ziekenhuis op zijn werkkamer die uitkijkt over de Amsterdam Arena, de thuisbasis van Ajax.

Is de overgang van Amsterdam naar London te vergelijken met een sprong van de eredivisie naar de premier league? "Als je tussen je oogharen naar de Champions League van de Europese Academische ziekenhuizen kijkt dan staat Londen altijd wel op een of op twee." 

Maar Levi vermoedt wel dat het AMC na de fusie met het VUMC, die in volle gang is, over een paar jaar wel in staat is om de finale van de Champions League te spelen.

Zorgkosten

In het gesprek komen ook de hoge kosten van de gezondheidszorg ter sprake. Klopt het dat over een paar decennia 50 procent van alle uitgaven naar de zorg gaan? Levi noemt dit 'absoluut een broodje aap verhaal'.

Hij becijfert dat er nu 14 procent van het Bruto Nationaal product naar de gezondheidszorg gaat. "een uiting van beschaving", noemt hij dat. "Wij geven meer uit aan auto’s en vakanties dan aan onze zorg." 

Dat de zorgt het komend jaar met zeven procent stijgt is volgens niets om je druk over te maken. Toch gebeurt dat wel, dus zou de minister daar niet een grote rol in moeten spelen?

Ambassadeur va de gezondheidszorg

"Ik weet dat de minister het niet makkelijk heeft, maar ik vind dat ze te vaak zegt: ik ga er niet over, laat ziekenhuizen het zelf maar oplossen. Ik denk dat ik blijer word van een minister die zich als ambassadeur van de gezondheidszorg opstelt dan als iemand die op afstand zegt: laat het veld het maar regelen."

Het hele interview met Marcel Levi is maandagavond 28 november om 22.30 uur te zien in het programma Van Liempt Eén-op-Eén op RTL Z.