Business

Wat vrouwen van mannen kunnen leren op het werk

Saskia van Huijgevoort • 18 mei 2016 15:54 @Saskia_vanH

Archieffoto Beeld © ANP

Voor het eerst is er een sector waarin het aantal vrouwen in topfuncties boven het streefcijfer van 30 procent uitkomt: de overheid. Het bedrijfsleven blijft nog achter. Waar gaat het mis en hoe kan je als vrouw tóch opklimmen?

In de meeste organisaties is een masculiene bedrijfscultuur ontstaan, waardoor in het algemeen kwaliteiten van vrouwen minder worden herkend en gewaardeerd, verklaart programma manager Margo van Berkel van Opportunity in Bedrijf, een expertisecentrum en netwerkorganisatie voor bedrijven.

"Daarnaast zijn vrouwen vaak ook wat minder bezig met carrière maken en meer bezig met de inhoud van het werk. Omdat ze  – vergeleken met mannen – gemiddeld wat bescheidener zijn en minder bluffen, zeggen ze ook minder snel ‘ja’ als zich een kans voordoet." Zonde, want daardoor lopen sommigen een hoop kansen mis. En missen bedrijven veel talent.

Wat vrouwen kunnen leren van mannen, zonder in een man te veranderen:

Wees gelijk ambitieus

Je ziet het verschil al bij trainees, zegt Van Berkel. Mannen zetten aan het begin van hun carrière en vrouwen willen eerst goed worden in hun nieuwe functie. Het gevolg: vrouwen worden misschien wel heel goed in hun baan, maar klimmen daardoor minder snel op.

Wie zich daarvan bewust is, kan haar gedrag daarop aanpassen door bijvoorbeeld af en toe het gedrag van mannen te kopiëren. Pas op, want er is wel een valkuil: "Je hoeft geen man te worden. Soms kijken vrouwen terug op hun carrière en zien ze dat ze zich wel héél erg aangepast hebben. Het gaat erom dat je je aan kunt passen naar de regels van het spel, op het moment dat dit nodig is. Maar blijf ook dicht bij jezelf, wees aangepast authentiek", zegt ze.

Bluf gewoon

In tegenstelling tot mannen, zijn vrouwen over algemeen iets meer perfectionistisch. Op het moment dat ze niet precies weten of ze een project of functie 100 procent aan kunnen, haken ze soms af. "Het gaat er echter niet om wat je niet weet, maar je weet en kan heel veel wél, of je kunt het leren", zegt Van Berkel. Spreek je ambitie dus gewoon hardop uit, de oplossing komt wel.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om je successen te laten zien. Dat voelt misschien wel als opscheppen, maar dat is het niet. "Je hoeft niet altijd generaliserend over een succesvol project te praten, maar je mag ook wel eens je eigen rol in het succes benadrukken. Dat is niet arrogant", zegt de project manager.

Spreek uit wat je wilt

Wie kijkt naar andere succesvolle topvrouwen, ziet dat zij al heel jong hun ambities uitspraken. Dat hoef je niet altijd in een officieel gesprek te doen, maar kan ook gewoon tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld. "Op die manier weten meerdere mensen dat je in de picture bent voor specifieke projecten en functies", vertelt Van Berkel.

Daarnaast kan praten met de baas nooit kwaad. Het maakt niet uit of je nou een trainee bent, of een senior. "Veel mensen denken dat hoge leidinggevenden het vaak te druk hebben, maar ze hebben vaak wel even tijd voor een kop koffie. Waarom zou je het niet doen?"

Neem géén vrij op vrijdag

"Vrouwen werken vaak parttime en hebben daarom op vrijdag vrij. Dat is een nadeel, want dan mis je de vrijdagse netwerkborrels en die zijn heel belangrijk", vertelt Van Berkel. In tegenstelling tot een groot aantal mannen, zijn veel vrouwen juist heel erg goed in contact leggen met anderen, dus netwerken hoeft voor hen niet moeilijk of vervelend te zijn.

Belangrijk om daarbij in je achterhoofd te houden is dat een belangrijk onderdeel van netwerken investeren is, legde netwerkkoningin Merlin Melles eerder uit. "Denk dus niet alleen 'Wat kan hij of zij voor mij betekenen', maar ook: 'Kan ik misschien iets voor iemand anders betekenen?' Netwerken is elkaar verder helpen."

Zeg (bijna) nooit nee

Krijg je een nieuwe kans? Mannen zeggen vaker meteen ja, dan vrouwen. Wijs voorstellen niet zomaar af, zegt Van Berkel. "Zeg: 'Wat fijn dat je aan me denkt, het lijkt me te gek. Zullen we er binnenkort eens verder over praten?' In de tussentijd kan je bedenken hoe je het kan aanpakken en hoe je eventueel thuis zaken kan regelen."

De balans tussen privé en werk hoeft niet altijd een struikelblok te zijn, vertelt de project manager. "Stel dat je parttime werkt, maar een tijd fulltime aan de slag moet, dan zou je bijvoorbeeld een deel thuis kunnen werken. Denk juist in flexibiliteit, niet meteen in deeltijd. Je hoeft geen vaste dag in de week vrij te nemen, dus misschien kan je het anders indelen: ’s avonds inloggen, zodat je overdag je kind van school halen."

Communiceer deze afspraken ook duidelijk, zodat je geen schuldgevoel hebt. "Je ziet dat als mannen afgesproken hebben om hun kinderen van school te halen, ze die tijd gewoon laten blokkeren in hun agenda. Gewoon doen", zegt Van Berkel. 

Bron • RTL Z