Business

Stress op het werk: meer kans op beroerte

15 oktober 2015 13:58

Archieffoto. Beeld ©

Een stressvolle baan vergroot het risico op een beroerte. Dat geldt vooral voor mensen die veeleisend werk doen maar daarover weinig controle hebben, zoals verpleegkundigen of horecamedewerkers.

Dat blijkt uit onderzoek van de Southern Medical University in China, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. De onderzoekers analyseerden zes eerdere studies waarin bijna 140.000 mensen drie tot 17 jaar werden gevolgd. 

De proefpersonen werden ingedeeld in vier groepen op basis van veeleisendheid (zoals werkdruk) en de mate van controle (in hoeverre iemand zelf kan kiezen hoe en wanneer hij de werkzaamheden uitvoert):

  • Passieve banen: weinig veeleisend en weinig controle
  • Banen met weinig stress: weinig veeleisend en veel controle
  • Banen met veel stress: Veeleisend en weinig controle
  • Actieve banen: veeleisend en veel controle

Passieve banen
Mensen met passieve banen zijn bijvoorbeeld conciërges of handarbeiders. Zij hebben weinig controle over hun werk maar hun baan is ook niet veeleisend. Architecten en wetenschappers behoorden tot de groep die weinig stress ervaart, maar wel veel controle heeft. Artsen, docenten en technici behoren tot de groep die veel controle hebben en ook een veeleisende baan. 

Geen van deze groepen had een verhoogd risico op een beroerte. Dat geldt niet voor mensen die een stressvolle, veeleisende baan hebben, met weinig controle. Zij lopen 22 procent meer kan op een beroerte dan degenen die weinig stress hadden.Voor vrouwen is dit risico nog hoger: namelijk 33 procent. 

Mensen met veel stress op het werk, zowel mannen als vrouwen, hebben bovendien 58 procent meer kans op een herseninfarct dan mensen die weinig stress op het werk hebben.

Risicofactoren niet meegenomen
Een kanttekening bij het onderzoek is dat de oorspronkelijke studies geen rekening hielden met belangrijke risicofactoren zoals hoge bloeddruk of cholesterolgehalte. 

"Veel werkstress hebben is al eerder gelinkt aan hartziekten, maar eerdere studies over stress en beroertes waren inconsistent", volgens onderzoek Dingli Xu. "Het is goed mogelijk dat de banen met veel stress leiden tot meer ongezonde gewoonten, zoals slecht eten, roken en weinig bewegen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Meer stress in het weekend dan op het werk? Probeer toch te relaxen

Bron • RTL Nieuws