Business

Brandgevaarlijke Note 7 kost 2,7 miljard euro extra

Daniël Verlaan • 14 oktober 2016 11:11 @danielverlaan

Beeld ©

Nadat Samsung eerder al de winstverwachting verlaagde, zegt het Zuid-Koreaanse bedrijf dat de brandgevaarlijke Galaxy Note 7 nog eens 2,7 miljard euro extra kost.

Samsung stelde eerder deze week de winstverwachting voor het laatste kwartaal van dit jaar bij. De verwachte 6,3 miljard euro aan winst werd 4,2 miljard euro: een daling van 33 procent.

Het komende halfjaar denkt Samsung door de Galaxy Note 7 opnieuw 2,7 miljard euro aan kosten te hebben. Daarmee komt de door Samsung gemelde schadepost neer op 4,8 miljard euro. De totale schade wordt inmiddels geschat op zo'n 17 miljard dollar.

Merk beschadigen

Het is pijnlijk dat juist de Galaxy Note 7 voor alle problemen zorgt. Het toestel is uitgebracht om te concurreren met de iPhone 7 van Apple, de grootste concurrent van Samsung. Maar in plaats van marktaandeel afsnoepen van Apple kost de Galaxy Note 7 alleen maar geld: zowel de misgelopen verkopen als de grootschalige terugroepactie.

Daarnaast is het vertrouwen van de consument in Samsung geschaad. Dat kan op de lange termijn grote gevolgen hebben, omdat consumenten voor een ander merk kiezen dat geen brandgevaarlijke telefoon heeft moeten terugroepen.

"Het einde van het premiummodel gaat Samsungs merk beschadigen, en zal de vraag naar andere modellen minderen", zegt Kim Sung-soo van vermogensbeheerder LS Asset Management, die aandelen in Samsung heeft, tegen Reuters.

Galaxy Note 7

De Galaxy Note 7 werd midden augustus op de markt gebracht. Al snel rapporteerden klanten dat hun gloednieuwe smartphone in brand vloog. In Nederland was de telefoon alleen voor te bestellen.  

Samsung hield een grootschalige inruilactie om brandgevaarlijke Note 7-telefoons te vervangen door een veilig exemplaar. Dat model bleek ook brandgevaarlijk te zijn, waarna Samsung dinsdag definitief een streep door de Galaxy Note 7 zette. De productie en verkoop van het toestel werden gestopt en kopers wordt gevraagd om hun Note 7 terug op te sturen naar Samsung.

Lees op rtlz.nl

Bron • RTL Z