Business

'Politici blijven onbestraft voor dieselschandaal Volkswagen'

05 december 2016 08:52

Beeld ©

De speciale onderzoekscommissie die de dieselgate bij Volkswagen afgelopen jaar onderzocht, is vernietigend over de rol van de politiek in hun toezicht op de auto-industrie. Er zijn vermoedens dat Europese toppolitici al jaren op de hoogte waren, maar ze kunnen er niet voor bestraft worden.

Dat blijkt uit gesprekken die AD voerde met vijf leden van de commissie, die bestaat uit 45 Europarlementariërs. Er zouden volgens de leden talloze aanwijzingen zijn geweest voor gesjoemel, maar politici zouden hebben gedaan alsof ze van niets wisten en elkaar dekken.

"Ons onderzoek moest de onderste steen boven krijgen, maar ik vrees dat veel onder de radar blijft", zegt Mark Demesmaeker, vice-voorzitter van de commissie, tegen de krant.

Tegenwerking door Europese Commissie

Al eerder klaagde de onderzoekscommissie erover dat de Europese Commissie het onderzoek dwarsboomde. Bepaalde documenten zouden niet worden verstrekt, zoals de notulen van een gesprek van een werkgroep over de ontwikkeling van nieuwe tests, vertelde de Nederlandse onderzoeker Gerben-Jan Gerbrandy tegen RTL Z.

Daardoor is het lastig voor de onderzoekers om met bewijs te komen dat er bewust fraude gedoogd is. "Ik heb het sterke vermoeden dat jaren geleden van bovenaf is gezegd: stop, dit gaan we niet verder onderzoeken, want dat kost de auto-industrie te veel geld. Maar we hebben geen bewijs", concludeert Gerbrandy nu in het AD. De onderzoekers zijn volgens AD 'verbitterd' over het resultaat.

In maart wordt het eindrapport van de commissie uitgebracht.

Bron • RTL Z