Business

Buma/Stemra: directiecultuur van regeltjes buigen

28 augustus 2017 19:22

Topman Wim Van Limpt van Buma/Stemra wil de organisatie weer gezond krijgen. Beeld © Buma/Stemra

Buma/Stemra schudt op haar grondvesten. De organisatie die voor componisten en auteurs geld moet ophalen, heeft het minder nauw genomen met dat geld. Hoge kosten waren geen probleem want de directie rommelde met de boeken. Zo werden er miljoenen euro's achter de hand gehouden om tegenvallers op te vangen.

In het kantoor van topman Wim Van Limpt is het vandaag bloedheet. De airco kan de zon die op het pand in Hoofddorp staat, niet compenseren. Aan tafel zitten naast van Limpt en zijn persvoorlichter ook advocaat Paul Olden van bureau NautaDutilh. De laatste doet zijn stropdas maar af als het gesprek begint.

Lees ook: Buma/Stemra rommelde jarenlang met de boekhouding

"We horen er als Buma/Stemra te zijn voor al die 26.000 leden die muziek maken", zegt Van Limpt. We horen hen zoveel mogelijk uit te betalen en dus moeten de kosten die we maken, zo laag mogelijk zijn.''

Maar de vorige directie dacht daar anders over. Gedurende de jaren is er een cultuur ontstaan van 'sturen op budget in plaats van op kosten'. Een organisatie als Buma/Stemra mag wettelijk maximaal 15 procent kosten maken. Dat was dus het maximale budget, moet de directie gedacht hebben.

Rol KPMG

De huisaccountant, KPMG, is dat al 20 jaar. De vraag rijst of die niet heeft zitten slapen. In ieder geval deed de Buma-directie er alles aan om hem niet wakker te maken. Ook het bestuur werd niet goed geïnformeerd.

"De directie zorgde er voor dat er potjes met geld achter de hand werden gehouden. Zo hoefde men zich door het jaar heen geen zorgen te maken over de kosten", legt Van Limpt uit. 

Schone lei

De imposante Brabander lijkt vastbesloten de organisatie, waar hij vorig jaar de touwtjes van in handen kreeg, weer gezond te krijgen. "Natuurlijk is het niet leuk wat er nu gebeurt, maar we moeten er doorheen. Ik heb graag een schone lei. Met de blik vooruit."

In het kantoor staat een jukebox, maar verder zou het ieders kantoor kunnen zijn. "We gaan binnenkort verhuizen naar een goedkoper en kleiner kantoor, dat wat meer bij de wereld van muziek past."

Toen Van Limpt in juni 2016 aantrad ging er al snel een lichtje branden. "Ik wilde weten wat er speelde en had de belangrijkste contracten opgevraagd. Maar op mijn aanvullende vragen kwamen geen heldere antwoorden. Er bleef heel veel vaag. Toen heb ik gezegd dat ik alle antwoorden op tafel wilde binnen twee weken en dat er anders een onderzoek zou volgen."

Klokkenluider

Maar de directieleden om Van Limpt heen konden de duidelijkheid niet geven en toen kwam er ook nog eens een klokkenluider bij. "Heel moedig, iemand uit de organisatie die op durfde staan. Het verhaal gaf nog wat nieuwe feiten en bevestigde verder mijn vermoedens."

De klokkenluider vertelde Van Limpt over het geschuif met geld binnen Buma/Stemra. "NautaDutilh​ is op mijn verzoek in maart een onderzoek gestart." Voor advocaat Paul Olden was het ingewikkelde materie. Hij schakelde op zijn beurt de accountants van bureau BDO in om de administratie van Buma/Stemra om te keren.

"Op twee punten is het mis gegaan", vertelt Olden. "De regels voor financiële verslaglegging zijn niet goed nageleefd en de directie heeft bovendien het bestuur niet goed geïnformeerd."

Zo ging de directie te werk

Die samenvatting is een hele droge voor wat er daarna in gesprek aan verduidelijking naar boven komt. De directieleden van Buma/Stemra overlegden over wat er wel en wat er niet aan het eigen bestuur gemeld zou worden. En ze hielden nauwkeurig bij hoeveel geld ze frauduleus opzij hadden gezet.

"Stuur maar een factuur, maar zet er geen tijdvak op", zou de directie aan één van de grotere leveranciers gemeld hebben. Zo kon de financiële ruimte die er in het boekjaar 2015 nog was, opgemaakt worden. Dat de dienst van de IT-leverancier nog helemaal niet geleverd was in dat jaar, schoof de directie onder het tapijt.

Kleinere potjes

En zo ging het ook met bijvoorbeeld een grote voorziening die getroffen werd vanwege een dreigende schadeclaim. "Aan de advocaat werd gevraagd om de zogeheten advocatenbrief maar wat somberder te maken, zodat er een hogere voorziening kon worden getroffen."

Huisaccountant KPMG moest vooral niet wakker worden gemaakt. "De directieleden zorgden dat ze onder de materialiteitsgrens bleven'', legt Olden uit. Pas boven die grens is het bedrag groot genoeg voor de accountant om er nader naar te kijken. Zo werden er voortdurend kleinere potjes aangelegd.

6 miljoen euro

"Laten we het maar gewoon zeggen", zegt Van Limpt na wat overleg met advocaat Van Olden. "Opgeteld was er eind 2015 6 miljoen euro aan potjes waartegen de kosten werden weggeboekt."

Accountant KPMG moet nu alsnog de jaarrekening over 2016 opmaken. Of die van 2015 over moet is nog niet duidelijk. Van Limpt gaat in gesprek met alle betrokkenen en wil nog niet zeggen hoe het verder gaat lopen.

Aangifte?

Maar zowel Buma/Stemra als KPMG zou aangifte kunnen doen tegen de oud-directieleden. Want ondanks dat Van Limpt bezweert dat er geen geld is weggesluisd of grote bedrijfsfeestjes zijn genoten; wat de directie heeft gedaan kan niet door de beugel. In eerste instantie financieel gezien niet, maar wat Van Limpt betreft vooral ook moreel niet.

Strijdvaardig is hij van plan het vertrouwen van al die 26.000 aangesloten muzikanten en auteurs terug te winnen.

Bron • RTL Z / Perry Feenstra