Business

'Stoppen met Galaxy Note 7 kost Samsung 17 miljard dollar'

11 oktober 2016 16:09

Beeld © AFP

Samsung trekt de stekker uit zijn nieuwste vlaggenschip Galaxy Note 7. De telefoon vloog bij diverse consumenten zomaar in brand en het Zuid-Koreaanse bedrijf stopt, in het kader van 'safety first', volledig met de productie. Een duur grapje, maar vooral pijnlijk voor de reputatie van het merk Samsung.

De verwachtte 19 miljoen telefoons die verkocht zouden worden, worden nu niet meer verkocht. Daarmee gaat zo’n 17 miljard dollar in rook op, stellen analisten van onder meer Credit Suisse tegen persbureau Reuters. Eerder, toen het nog alleen ging om een terugroepactie, dachten analisten nog dat het om een bedrag van 5 miljard dollar zou gaan. 

Met een marktwaarde van 235 miljard dollar is deze financiële tegenvaller nog wel te absorberen, schrijft Reuters. Het probleem zit 'm vooral in de reputatieschade voor het techbedrijf. 

Paradepaardje no more

“Dit moest hun paradepaardje worden. Met ronde hoeken en en een scherm zo groot als de iPhone. Het zou hun kerstkaskraker moeten worden," zegt tech-verslaggever Dan Ackerman tegen CBS. 

Maar dat kerstfeestje gaat niet door. Sterker nog, deze gebeurtenis zou de reputatie van andere toestellen nog wel eens kunnen beïnvloeden. Want hoe zit het dan met al die andere Samsungtoestellen? Vliegen die binnenkort ook in de fik naast je kussen? "Ik wil niet dat mijn telefoon ontploft in mijn hand, ik ga een iPhone kopen," zegt een consument in New York tegen persbureau AP. En ze is niet de enige.

Vertrouwen weg

"Dit is heel schadelijk voor Samsung. Het ging weer fout na de terugroepactie en dat maakt het nog erger," zegt technologie-expert Jonathan Roubini tegen AP. "Je wilt je veilig voelen met je nieuwe telefoon. Als Samsung zo de fout in gaat met zijn paradepaardje. Wie vertrouwt hen dan nog?"

Een Nomura analist gaat de verwachte winst in het vierde kwartaal van de mobieltjestak zo'n 85 procent naar beneden bijstellen, aldus Reuters. 

Bron • RTL Z