Business

Verdienen vrouwen echt een derde minder dan mannen?

Saskia van Huijgevoort • 10 november 2016 18:21 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Vrouwen worden in Nederland nog steeds flink achtergesteld, bleek vorige maand uit het Gender Gap Report. Het rapport kreeg veel aandacht in media: de loonkloof zou zelfs 32 procent zijn.

BNR-presentator Petra Grijzen haalde een slimme stunt uit door halverwege haar uitzending uit de studio te lopen. "Ik zit nu op 68 procent van mijn werkdag, succes met de uitzending", zei ze.

Aan tafel bij Jeroen Pauw vertelde ze die dag dat het loonverschil tussen mannen en vrouwen 32 procent was. Maar klopt dat eigenlijk wel?

'Niets veranderd'

Nee, zegt Ilja Boelaars in zijn column op RTL Z.nl. "Inmiddels is de 32 procent stilletjes verwijderd uit het persbericht van de Erasmus Universiteit", schrijft hij. In het Nederlandstalige persbericht in het bezit van de redactie staat dit percentage inderdaad wel. Op de site niet.

"Ik weet niet wat voor persbericht u heeft gehad. Het bericht zoals het op de website staat is het originele persbericht. Daar is niets aan veranderd", zegt onderzoeker Henk Volberda aan de telefoon. Opmerkelijk, want wie in de cache van Google kijkt, ziet dat die 32 procent wel degelijk werd genoemd in het persbericht. 

In een tweet (mirror) beweerde hij daarnaast dat het loonverschil 32 procent is. "Ik had moeten zeggen dat de gender gap voor 68 procent gedicht is", zei hij uiteindelijk daarop.

Hoe zit het dan precies?

De Gender Gap Index gaat, zoals de naam al zegt, over de vraag in hoeverre er een verschil is tussen mannen en vrouwen in een land. Daarin wordt gekeken naar verschillende zaken, zoals hoeveel vrouwen fulltime werken en in de politiek vertegenwoordigd zijn.

Om uit te zoeken of er een verschil is in loon tussen mannen en vrouwen krijgen ceo's de volgende vraag voorgelegd: "In uw land, voor gelijk werk, in welke mate zijn lonen van vrouwen gelijk aan die van mannen​?". De respondenten konden hiervoor een cijfer geven van 1 tot en met 7. Een 7 betekent dat er volgens de directeuren geen verschil is tussen mannen en vrouwen in loon. Nederland scoort een 4.78.

Dit cijfer werd later omgerekend naar een schaal van 0 tot 1, waarna Nederland een 0,68 scoort. Deelnemers van het onderzoek geven dus aan dat er volgens hen een verschil bestaat tussen mannen en vrouwen op het gebied van salaris. 

Maar hoeveel verdienen vrouwen dan minder?

Dat getal wil dus niets zeggen over het precieze loonverschil. Hoeveel dat wel precies is, is lastig te zeggen. Het CBS ging in 2012 uit van een loonverschil van 4 procent. "Maar die gaan uit van overheid en bedrijfsleven", zegt Volberda. "Het verschil in is veel groter in de financiële sector. Daar krijgen met name mannen meer bonussen en incidentele beloningen."

Hij baseert zich op de informatie van het Human Development Report, die deze gegevens wel meeneemt. Daaruit blijkt dat een vrouw (2014) in Nederland gemiddeld 29.500 dollar verdient, een man 61.641 dollar (geschat bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking). "Deze cijfers zijn gecorrigeerd", zegt hij. Zo werken er in Nederland werken veel vrouwen parttime.