Business

VDL gaat na Mini's ook BMW's maken in Born

25 januari 2017 07:45

De X1 op een autobeurs in Thailand in 2010. Beeld © AFP

Autobouwer VDL Nedcar gaat vanaf augustus BMW's bouwen in haar fabriek in het Limburgse Born. Dat levert 800 banen op. De Duitsers kunnen het in hun eigen fabriek niet bolwerken, zo populair is het X1 model.

"Vanwege de wereldwijde vraag naar de BMW X1 is extra productiecapaciteit nodig als aanvulling op de productie van de BMW-fabriek in het Duitse Regensburg'', meldt VDL Nedcar. Geruchten dat na Mini's ook BMW's bij Nedcar gemaakt zouden gaan worden, deden al sinds november van vorig jaar de ronde

Het is de eerste keer dat het bedrijf een BMW gaat maken, er worden al sinds 2014 gewone Mini's gemaakt, sinds 2015 ook de Mini Cabrio en eind vorig jaar werd gestart met de bouw van de Mini Countryman. Mini is overigens onderdeel van de BMW Group. 

Succesverhaal voor familie Van der Leegte

De fabriek in Born is een succesverhaal voor het VDL-conglomeraat van de familie Van der Leegte. De fabriek werd in 2012 voor het symbolische bedrag van 1 euro overgenomen van Mitsubishi, waarmee 1500 banen werden gered. Na een productiestop van anderhalf jaar ging de fabriek in 2014 weer open. Inmiddels werken er dankzij de nieuwe opdrachten voor BMW meer dan 5000 mensen. 

De fabriek in Born wordt uitgebreid en robots van de productielijnen zijn opnieuw geprogrammeerd. Er zullen ook onderdelen voor de BMW X1 worden opgeslagen. 

Bron • RTL Z