Business

Woningcorporatie betaalde topvrouw ruim ton te veel

Mathijs Smit • 21 december 2015 12:21 @Mathijs__Smit

Beeld ©

Woningcorporatie Van Alckmaer voor Wonen heeft een ontslagen directeur ruim 100.000 euro te veel betaald. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. Omdat de directeur het geld niet wil terugbetalen, is de woningcorporatie een rechtszaak begonnen.

Van Alckmaer voor Wonen is een kleine woningcorporatie uit Alkmaar. Begin 2013 raakte directeur Elise Hoorn al in opspraak, omdat zij bijna een half miljoen euro aan pensioentegoed zou ontvangen. Dat geld werd uiteindelijk niet betaald.

Niet veel later moest Hoorn vertrekken als directeur, na tegenvallende resultaten. Maar uit de meest recente jaarrekening van de woningcorporatie blijkt dat zij het hele jaar werd doorbetaald, inclusief een bonus van ruim 12.000 euro en een ontslagvergoeding van 75.000 euro. In totaal ontving zij dat jaar ruim 300.000 euro.

Grootverdieners
Uit de vorige week verschenen lijst met grootverdieners in de publieke sector - waaruit blijkt dat de helft van de corporatie- en zorgbestuurders te veel verdient - blijkt dat Hoorn dat jaar 102.584 euro te veel heeft ontvangen. De meeste betalingen boven de norm vallen onder een overgangsregeling, maar Hoorns beloning wordt beschouwd als overtreding van de Wet Normering Topinkomens (WNT).

Volgens de rapportage is door de woningcorporatie 'een verzoek tot terugbetaling' aan Hoorn gedaan, dat echter 'niet het beoogde resultaat' heeft opgeleverd. "Door Van Alckmaer is vervolgens een juridische procedure gestart. Deze procedure is nog lopende."

Miljoenenclaim
Uit de jaarrekening blijkt dat Hoorn op haar beurt 1,7 miljoen euro aan pensioentegoed van de woningcorporatie eist. Advocaat Anouk van der Veen van de woningcorporatie bevestigt de zaak, maar zegt er niet gedetailleerd op in te kunnen gaan.

Bron • RTL Z