Business

Oud-topman van dieselgate VW geniet pensioen van 3100 euro per dag

Paul le Clercq • 04 januari 2017 12:51 @Paul_le_Clercq

Winterkorn heeft reden om te lachen: een riant pensioen én een dienstauto voor de rest van zijn leven. Beeld © ANP

Onder de leiding van Martin Winterkorn raakte het Volkswagenconcern in een diepe crisis, maar Winterkorn geniet nu van zijn pensioen en daarvoor krijgt hij 3100 euro per dag.

Volgens Bild krijgt Winterkorn dit mooie bedrag vanaf het begin van dit jaar. Winterkorn was 35 jaar in dienst bij Volkswagen en krijgt 70 procent van zijn laatst verdiende salaris (1,6 miljoen euro per jaar) als pensioen. Dat komt neer op 93.000 euro per maand, dat is 3100 euro per dag of zo'n 129 euro per uur, ook als hij slaapt.

Winterkorn zou ook voor de rest van zijn leven de beschikking hebben over een dienstauto.

Sjoemelsoftware

Hij stapte in september 2015 op als hoogste baas bij Volkswagen. Vlak daarvoor was aan het licht gekomen dat het autoconcern had gerommeld met uitstootgegevens van veel dieselvoertuigen.

Die kwamen dankzij frauduleuze software veel schoner uit de bus bij laboratoriumproeven dan zij in de praktijk waren. De affaire gaat het bedrijf naar verwachting tientallen miljarden euro's kosten.

Doorbetaald in 2015 en 2016

Winterkorn kreeg zowel in de resterende maanden van 2015 als over geheel 2016 zijn salaris doorbetaald. Hij kreeg in totaal een bedrag van 9,3 miljoen euro. 2,5 miljoen was vast salaris, de overige 6,7 miljoen een bonus die afhankelijk is van de prestaties van het bedrijf dit jaar.

In 2014 kreeg de topman overigens nog bijna 16 miljoen euro aan salaris en bonussen.

Fabrieksmedewerkers van Volkswagen krijgen na hun pensionering zo'n 700 euro per maand. Daarbij komt nog de wettelijk geregelde oudedagsuitkering.

De bedragen die Winterkorn binnentikt zijn nog niets vergeleken met wat voetballers die naar China vertrekken innen. Zo gaat de Belg Alex Witsel naar Tianjin Quanjian, waar hij bijna 18 miljoen euro per jaar gaat verdienen. Dat komt neer op zo'n 49.000 euro per dag. De Braziliaan Oscar Tevez heeft het in financiële zin nog beter voor elkaar. Hij gaat bij Shanghai Shenhua omgerekend zo'n 362.000 euro per week verdienen, dat is 863 euro per uur, oftewel zo'n 60 cent per seconde. Een nachtrust van acht uur levert je dan meer dan 17.000 euro op.

Schikking en roer gaat om

In de VS keurde een federale rechter onlangs een schikking van 14,7 miljard dollar goed, die Volkswagen eerder trof met toezichthouders en autobezitters.

Ondertussen ziet Volkswagen zich genoodzaakt het roer drastisch om te gooien. Het concern wil de komende jaren maar liefst 30.000 banen schrappen. Behalve 3,7 miljard euro bezuinigen wil het bedrijf de focus te verleggen naar elektrische auto's en zelfrijdende auto's. Het investeren in elektrische auto's levert overigens zo'n 9000 nieuwe banen op.

SUV's en mobiliteitsdiensten

Het VW-concern gaat zich met het Volkswagenmerk richten op de bovenkant van het volumesegment. Verder wil het een sterkere positie in de VS veroveren (onder meer met SUV's) en het wil ook mobiliteitsdiensten gaan aanbieden.

Zo steekt het honderden miljoenen in taxi-apps en autodelen.

Voetballers in China verdienen nóg meer

De bedragen die Winterkorn binnentikt zijn nog niets vergeleken met wat voetballers die naar China vertrekken innen. Zo gaat de Belg Alex Witsel naar Tianjin Quanjian, waar hij bijna 18 miljoen euro per jaar gaat verdienen. Dat komt neer op zo'n 49.000 euro per dag.

De Braziliaan Oscar Tevez heeft het in financiële zin nog beter voor elkaar. Hij gaat bij Shanghai Shenhua omgerekend zo'n 362.000 euro per week verdienen, dat is 863 euro per uur, oftewel zo'n 60 cent per seconde. Een nachtrust van acht uur levert je dan meer dan 17.000 euro op.

Bron • RTL Z