Business

Mannen weren van kinderopvang? 'Wij werven ze juist actief'

Frederique Dormaar • 18 augustus 2017 15:42 @dormaar

Beeld © ANP

Na elke ontuchtzaak op een kinderdagverblijf speelt de discussie weer op: moeten mannelijke medewerkers geweerd worden van crèches en bij de buitenschoolse opvang? Kinderdagverblijven zijn hier faliekant tegen. "Kinderen hebben juist mannen nodig."

Het vertrouwen in de Nederlandse kinderopvang kreeg twee dagen geleden weer een flinke knauw. Toen werd bekend dat een 27-jarige medewerker van een buitenschoolse opvang (bso) in De Bilt ontucht pleegde met twee minderjarige kinderen.

Ouders door het hele land zijn geschrokken. Sommigen willen geen mannen meer bij de opvang, het risico vinden ze te groot. 

Gevoelig onderwerp

Hoe gevoelig dit onderwerp is, blijkt uit een rondgang die RTL Z maakte langs crèches en bso's in Nederland. Velen wilden helemaal niet reageren en anderen alleen anoniem.

Uit de gesprekken komt wel een eenduidig beeld naar voren. Er wordt bijna overal hetzelfde gedacht: mannen zijn juist van toegevoegde waarde in de kinderdagopvang.

"Wij werven zelfs actief mannen", zegt een kinderdagverblijf in de regio Haaglanden. "We gaan met de bso-kinderen veel naar buiten. Mannen zijn avontuurlijker en dat is wat we de kinderen willen aanbieden."

Moslimdirectie

Een ander kinderdagverblijf uit het midden van het land laat weten: "Bij ons werkt één mannelijke bso-medewerker en ouders zijn juist heel enthousiast over hem. Mannen stoeien vaker en dat is juist wat we willen." De medewerkster noemt de reclame van SIRE, waar ravotten door jongens wordt aangemoedigd.

Eén kinderdagverblijf in de buurt van Rotterdam heeft bewust alleen maar vrouwen in dienst. "Wij hebben een moslimdirectie en die wil geen mannen in de opvang. We merken dat sommige ouders dat een prettig idee vinden."

'Geen beroep voor mannen'

De crèches die wij spraken krijgen sporadisch te maken met ouders die geen mannelijke medewerker willen op de opvang van hun kind.

Op Facebook hoor je die geluiden ook. "Nooit gaat mijn kleinkind naar een opvang met mannen, alleen maar om het uit te sluiten, het is niet anders!" schrijft iemand in een reactie onder het nieuws over een ontuchtzaak op een buitenschoolse opvang in De Bilt.

Een ander zegt: "Ik vind het helemaal niks. Laat mannen gewoon maar een mannenberoep doen." Een jonge moeder: "Ik zou serieus mijn kind nooit naar een opvang brengen waar een man werkt. Ik vind dat geen beroep voor mannen."

Verschrikkelijk incident

Maar dat sentiment is voor de brancheorganisatie kinderopvang geen reden om niet meer pal achter de mannelijke medewerkers staan. "Het is een verschrikkelijk incident, maar het is niet zo dat het nu helemaal mis is in de Nederlandse kinderopvang", zegt woordvoerder Saskia Speelman.

Ze wijst naar pedagogische onderzoeken waaruit blijkt dat kinderen mannen in hun omgeving nodig hebben. "Het is belangrijk voor hun ontwikkeling. Wij steunen de mannelijke medewerkers waar we kunnen en zijn het helemaal niet eens met mensen die zeggen dat mannen geweerd zouden moeten worden".

Het Hofnarretje

"Natuurlijk zullen oudercommissies vragen stellen als: moeten mannen niet geweerd worden?", zegt Gjalt Jellesma, hij is voorzitter van Boink, een organisatie van ouders met kinderen in de opvang. "De emoties van de ouders snap ik, maar een risicovrije samenleving bestaat niet."

"Sinds de ontuchtzaak met Robert M. bij het Hofnarretje in 2010 is het aantal mannen in de opvang afgenomen. Een paar procent van de medewerkers is nu nog maar man. Dat is ongelooflijk jammer", zegt Jellesma. 

De namen van de kinderdagverblijven en de mensen die op Facebook hebben gereageerd, zijn bij de redactie bekend.

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar