Business

Fietsverkopers: Bezorgdheid om herenfiets is onnodig

Frederique Dormaar • 16 augustus 2017 17:30 @dormaar

Beeld © ANP

Veilig Verkeer Nederland pleit er voor dat ook mannen op een damesfiets of unisexmodel gaan rijden. Dat zou veiliger zijn. Maar dat gebeurt allang, zien fietsverkopers. Net zoals vrouwen ook regelmatig op herenfietsen rijden.

"Wij spreken al lang niet meer over damesfietsen of herenfietsen. Wij hebben het over een fiets met een hoge of lage instap," zegt Arthur Wijtman, van fietsenwinkel Bike Totaal Wijtman. Hij ziet dat oudere mannen uit zichzelf al vaker voor een fiets 'met een lage instap' kiezen.

Schop verkopen

Datzelfde geldt voor vaders met kinderzitjes. Wijtman: "Niemand wil zijn kind een schop verkopen. Ik snap de bezorgdheid van VVN, maar mensen denken er zelf wel over na, daar heb je zo'n advies niet voor nodig." Ook bij Het Zwarte Fietsenplan kiezen vaders geregeld voor een 'moederfiets'.

Bij sportieve fietsen is dat juist andersom. Vanwege de stabiliteit en stijfheid van het frame kiezen vrouwen eigenlijk altijd voor een fiets met een hoge stang, ziet hij.

Hoge stang

Het hippe fietsenmerk Veloretti verkoopt een model waarbij de stang halfhoog is, de Caféracer. "Dit is oorspronkelijk een damesmodel, maar veel mannen die net te klein zijn voor het herenmodel rijden ook op deze fiets," vertelt Florencia Pazos van Veloretti.

Thumbnail

BRON: Veloretti

Hoewel mannen dus voor vrouwenfietsen kiezen en vrouwen voor mannenfietsen, constateren alle fietsverkopers toch dat de meeste mannen nog traditioneel kiezen voor een fiets met hoge stang. Waarom eigenlijk, aangezien de stang bij normaal gebruik overbodig is?

Dat heeft te maken met identiteit, legt publieksfilosoof Marli Huijer uit. "In de stad zie je hippe jongens op omafietsen en stoere meiden op een mannenfiets. Het is spelen met identiteit."

Verschillen verdwijnen

Gender en identiteit staan op het ogenblik ter discussie. Sommige mensen willen de verschillen zelfs helemaal afschaffen. Huijer vindt dat zonde. Zo vindt ze het ook zonde als het verschil tussen dames- en herenfietsen zou verdwijnen.

"Je moet je ergens mee kunnen identificeren. Hoe meer alternatieven er zijn, hoe meer mogelijkheden je hebt. Je kunt mannelijke elementen combineren met vrouwelijke en dat spelen met identiteit geeft enorme vrijheid."

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar