Business

Tegenvallende appeloogst betekent kassa voor sommige fruittelers

Frederique Dormaar • 11 augustus 2017 12:20 @dormaar

Beeld © ANP

Appels en appelsap gaan flink duurder worden, omdat de oogst in heel Europa dit jaar tegenvalt. Maar dat is niet voor alle fruittelers slecht nieuws. "De een z’n dood de ander z’n brood."

De fruitteeltsector heeft een slecht seizoen. De eerste appelsoorten zijn rijp en de schade door de nachtvorst afgelopen voorjaar wordt nu duidelijk. Brancheorganisatie AGF meldt dat de oogst 30 procent lager zal zijn dan het seizoen ervoor.

Bevroren bloesem

Reden is de nachtvorst in het voorjaar. Na een warme periode ging het toch nog even vriezen, veel bloesem is daardoor bevroren en kapotgegaan.

Dit jaar wordt de kleinste oogst in 10 jaar verwacht. Dat heeft zijn weerslag op de prijzen. "Die zullen een stuk hoger liggen. Ook omdat in heel Europa fruittelers last hebben gehad van de nachtvorst", zegt Michiel Gerritsen, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie.

Spekkoper

Sommige fruittelers zijn daardoor spekkoper. Zij hebben hun bloesem in het voorjaar succesvol beschermd tegen nachtvorst. Rik Jurrius van Jurrius Fruit in Helmond is één van hen: "Wij hebben onze bloesem beregend. Daardoor ontstaat er een laagje ijs om de bloesem. Binnenin blijft het nul graden terwijl het daarbuiten min 5 is."

Beregening: zo kun je bloesem tegen nachtvorst beschermen

Zuid-Limburg hard getroffen

De boomgaard van Jurrius is grotendeels gespaard gebleven. "En waarschijnlijk ga ik een hogere prijs krijgen voor mijn appels. De een z'n dood is de ander z'n brood."

Een kleine 60 procent van de Nederlandse fruittelers heeft zijn bloesem op een of andere manier kunnen beschermen tegen de nachtvorst. Veruit de meesten hebben beregend, maar dat kan niet op alle plaatsen. Gerritsen: "In Zuid-Limburg zit het grondwater te diep. Daar zijn fruittelers hard getroffen door de nachtvorst."

Roest

In heel Europa hebben maar heel weinig fruittelers beregening toegepast. Alleen in Duitsland en Noord-Italië. "Er moet grondwater voorhanden zijn en van goede kwaliteit. Als er roest in het water zit, dan beschadigt de bloesem alsnog."

Hoeveel Rik Jurrius voor zijn appels gaat krijgen, wordt komende dagen duidelijk. "Deze week wordt duidelijk hoe de fruitmarkt zich ontwikkelt en wat de prijzen voor appels en peren worden."

Appels en peren vergelijken

Vooral de appeloogst heeft geleden onder de nachtvorst afgelopen voorjaar. "Als de bloesem van perenbomen bevriest, dan kunnen er alsnog peren groeien. Bij appelbloesem is het dan afgelopen," zegt fruitteler Rik Jurrius, een derde van zijn boomgaard bestaat uit peren en twee derde uit appels. "De prijs van peren zal daarom minder hard stijgen."
 

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar