Business

'Uber stopt met autolease in VS vanwege hoge verliezen '

08 augustus 2017 19:11

Beeld © AFP

Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, wil zijn activiteiten op het gebied van autolease in de Verenigde Staten staken vanwege 'aanhoudende hoge verliezen'.

Dat hebben ingewijden bij Uber gezegd tegen de The Wall Street Journal. Het gemiddelde verlies per auto zou met 9000 dollar zo'n achttien keer hoger zijn, dan de verwachtte 500 dollar, meldt de krant.  

Uber is volgens de bronnen van plan de divisie te sluiten of grotendeels te verkopen, voor het einde van het jaar. Er staan 500 banen op het spel, van de in totaal 15.000. 

Waardeverlies

De Xchange Leasing afdeling van Uber werd in 2015 opgezet met een investering van 600 miljoen dollar. Het idee was auto's leasen aan klanten met een minder sterke kredietwaardigheid. Maar vanwege het intensieve gebruik van de leaseauto's was er zoveel waardeverlies, dat ondanks de hogere leasetarieven er toch forse en onhoudbare verliezen geleden worden met de activiteiten.

Uber had ook te maken met leaserijders die niet aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. De vloot van de leasedivisie van Uber genaamd Xchange Leasing bedraagt circa 40.000 auto's door de gehele VS. Daarnaast moest Uber in januari nog een boete betalen van 20 miljoen dollar van Amerikaanse toezichthouders omdat het valse of misleidende claims had gedaan over zijn lease-activiteiten.

Onder vuur

Het zit Uber niet mee. Het taxibedrijf ligt al maanden onder vuur vanwege seksuele intimidatie op de werkvloer, het omzeilen van regelgeving in onder meer Nederland en de samenstelling van het personeel (te wit, te mannelijk).

In juni liet, toen nog topman, Kalanick, aan de New York Times weten: "Ik houd meer van Uber dan wat dan ook ter wereld en op dit moeilijke moment in mijn privéleven geef ik gehoor aan de oproep van investeerders om opzij te stappen zodat Uber terug kan naar bouwen in plaats van afgeleid te zijn door een nieuw gevecht."

Bron • RTL Z / ANP