Business

Shell Pernis deels weer opgestart na brand en gifwolk

Chris Koenis • 08 augustus 2017 16:54 @chriskoenis

Een brandweerwagen bij de raffinaderij van Shell Pernis in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP

Oliereus Shell is begonnen met de herstart van de eerste fabrieken van Shell Pernis. De grootste raffinaderij in Europa ligt grotendeels plat na twee incidenten die voor grote onrust zorgde.

Eind juli brak er brand uit in één van de fabrieken en vorige week maandag lekte een giftig gas uit het complex in het Rotterdamse havengebied. Shell ging door het stof: in een krantenadvertentie maakte het bedrijf excuses voor de 'schrik, ongerustheid en hinder' die was ontstaan.

Gassen affakkelen

Na de brand moest Shell veel overtollige gassen 'affakkelen', een brandproces dat nogal opvalt door de vuur- en rookontwikkeling die ermee gepaard gaat. Het bedrijf laat nogmaals weten dit proces tot een minimum te willen beperken.

Wanneer alle zestig fabrieken van Shell Pernis weer op volle toeren draaien is nog onduidelijk. Shell zei vorige week dat de fabrieken op zijn vroegst in de tweede helft van augustus zouden worden herstart. Morgenavond is een informatiebijeenkomst voor omwonenden op het centraal kantoor in Hoogvliet.

Bron • RTL Z / ANP