Beurs

Staat verkoopt opnieuw een plukje ASR en verliest zeggenschap

12 juni 2017 19:59

Staat verkoopt opnieuw een plukje ASR en verliest zeggenschap
Beeld © ANP

De Nederlandse staat doet opnieuw een pluk aandelen van verzekeraar ASR van de hand. Het in 2008 genationaliseerde bedrijf gaat zo langzaam de markt op. Met deze stap verliest de staat een aantal van haar goedkeuringsrechten binnen ASR.

ASR Nederland
34.78
0.75%

Dat schrijft NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiĆ«le instellingen beheert. Het gaat om circa 25 miljoen aandelen. De staat verkoopt de aandelen voor 29 euro per stuk, demissionair minister van FinanciĆ«n Dijsselbloem kan dus 725 miljoen euro bijschrijven. 

Door de transactie zal het belang van de staat naar verwachting afnemen van 36,8 tot uiteindelijk 20,9 procent. Dat komt omdat ASR zelf 3 miljoen van haar eigen aandelen inkoopt. 

Nationalisatie en beursgang

De transactie zal naar verwachting worden afgewikkeld op 15 juni. De Nederlandse overheid bracht ASR ongeveer een jaar geleden naar de beurs. ASR omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland. Die werden in 2008 genationaliseerd, vanwege de ondergang van Fortis.

Zeggenschap

De nu aangekondigde verkoop heeft overigens ook gevolgen voor de overeenkomst die bepaalt hoeveel de Staat in de melk te brokkelen heeft bij ASR. Doordat het belang tot minder dan een derde wordt teruggebracht vervallen bepaalde goedkeuringsrechten.

Nu moet NLFI bijvoorbeeld nog een fiat geven als ASR voor 10 procent aan eigen vermogen wil afstoten of verwerven. Dat is straks niet meer het geval.

Het is bedoeling dat het belang van de Staat in ASR op termijn helemaal wordt afgebouwd. Om te zorgen dat dit geleidelijk gebeurt, is afgesproken dat NLFI na deze verkoop zestig dagen moet wachten voor opnieuw een pluk aandelen mag worden aangeboden.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen