Beurs

Particuliere beleggers stappen in, tijd om te verkopen?

Paul le Clercq • 12 november 2017 11:50 @Paul_le_Clercq

Particuliere beleggers stappen in, tijd om te verkopen?
Beeld © ANP

Op de beurs is het al een aantal jaren hosanna en dit jaar steeg de AEX-index al met 13 procent. Steeds meer Nederlanders gaan beleggen, maar weten ze wel goed waar ze aan beginnen?

Particuliere beleggers stappen vaak pas in als de koersen al een tijdje stijgen, zoals nu. Je zou zeggen dat het dan tijd is om te verkopen, zegt Corné van Zeijl van Actiam. "Maar ja, iedereen zit met spaargeld in zijn maag. Je krijgt daarop bijna geen rendement, er is wél inflatie en ook nog eens vermogensrendementsheffing. Iedereen kijkt dus naar alternatieven", aldus Van Zeijl.

In commercials van sommige banken wordt beleggen nu zelfs gelinkt aan sportwagens. Is dat verstandig? "Je moet als belegger oppassen dat je in gedachten al een sportwagen ziet staan en heel grote risico's gaat nemen", vindt Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Lamborghini

Maar op zich is er niets mis mee dat je doelen stelt om wat te verdienen, zegt hij. "Op een spaarrekening verdien je immers niets en met beleggen kun je een hoger rendement verwachten dan met sparen of obligaties. Je Lamborghini zie je dan soms wel even terugvallen naar een kleinere wagen." 

Volgens Versteeg zijn beleggers die de koersval van 2000 niet hebben meegemaakt wel vatbaarder voor reclame. Maar de zorgplicht voor banken schrijft voor dat ze erop letten dat klanten geen rare dingen doen, voegt hij eraan toe. "Het is knap als je nu als belegger extreem onverantwoorde risico's neemt."

'Zorgplicht banken is afvinkcultuur'

Maar beurscommentator Hans de Geus is het niet met hem eens. Hij spreekt van een afvinkcultuur die alleen maar geld kost. "Het gaat niet om administratieve verantwoording afleggen, maar juist om persoonlijke verantwoordelijkheid nemen."

Volgens De Geus bieden de regels schijnzorgplicht. "Zorgplicht werkt alleen als je de totale financiële situatie van iemand kent én je ook weet wat voor een persoon het is", aldus De Geus.

Koersen stijgen vaak lang door

Van Zeijl geeft aan dat je soms wel kunt zien dat een bepaalde beleggingscategorie, zoals aandelen, te duur aan het worden is. Maar dat de koersen dan toch nog een hele tijd kunnen doorstijgen.

Hij denkt terug aan 1996, toen de toenmalige voorzitter van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan waarschuwde voor 'irrationele uitbundigheid'. Maar de koersen stegen nog tot in 2000.

'Je kunt lang ongelijk hebben'

Van Zeijl waarschuwde eind jaren negentig voor de naar zijn idee te hoge koersen, maar des te langer de koersstijgingen aanhielden, hoe meer hij kreeg te horen: 'Je bent te oud, je snapt er niets van, internet is de toekomst en winst maken is iets van het verleden'.

"Je kunt wel blijven roepen, maar je kunt heel lang ongelijk hebben voordat je het uiteindelijk toch krijgt en dat is een hele lastige periode. Klanten gaan naar de concurrent en verliezen vervolgens daar hun geld. Zíj verdienen er dan wat aan, maar er is later niemand die zegt: Corné, je had toch gelijk. Je krijgt alleen maar kritiek van degenen die je waarschuwt."

Korte termijn

Het probleem is ook dat je als vermogensbeheerder fout zit, je na twee jaar al wordt ontslagen, er wordt te veel naar de korte termijn gekeken zegt Van Zeijl.

Beleggers doen het zichzelf aan, dat is van alle tijden, concludeert Van Zeijl. Dat is ook waar de Geus op uitkomt: "Ooit gaat het weer fout, het zit gewoon in de mensen."

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen