Beurs inside

Waar beleg je beter: Nederland of België?

03 juli 2019 12:03

Willemse ondervraagt Casteleyn en Jellema Beeld © RTL Z

Een speciale Beurs inside vanaf het Probeleggen Symposium in Bussum. Welk land biedt betere beleggingskansen: Nederland of België? Janneke Willemse is de arbiter en jurylid in de strijd tussen twee mannen van Probeleggen. De Nederlander Albert Jellema strijdt tegen de Belg Stefaan Casteleyn. Ze discussiëren over vier verschillende sectoren, wie wint?

We beginnen met de oliesector, Casteleyn neemt het op voor het Exmar. Dit bedrijf heeft een hoogtechnologische fabriek ontwikkeld die gas vloeibaar maakt voor transport. Dankzij de verhuur hiervan verwachten ze een grote winst volgend jaar. Willemse brengt in dat het bedrijf eerder betalingsproblemen had met de vorige klant, dit zou nu weer kunnen gebeuren. Jellema pitcht Vopak, een bedrijf dat gas, olie en chemicaliën opslaat. Voor hen geldt: hoe voller de tank, hoe hoger bezettingsgraad, hoe hoger de winst. Want de kosten zijn vast en stabiel. Nu is onder andere door de lage olieprijs het aandeel wat onderuit gegaan. Maar Jellema verwacht dat, met de aanschaf van nieuwe  strategische terminals, de winst zal groeien en dus ook de aandeelkoersen.

Probeleggen Symposium

 

Groeimarkt

Voor de tweede sector, de disruptors, komt Jellema met Takeaway. Een bedrijf dat we in Nederland kennen als Thuisbezorgd. Volgens hem groeit deze markt met zo’n 40% per jaar. Takeaway is een platform, zeg maar het grootste restaurantbedrijf van Europa zonder dat ze eten kopen. Willemse vraagt zich af of er nog ruimte is voor groei in die markt. Het Belgische Biocartis wordt gepitcht door Casteleyn. Dit heeft een laboratorium ontwikkeld om snel ziektes op te sporen via het bloed. Het aandeel moet nu worden gekocht omdat ze bezig zijn het terrein te bezetten, uit angst dat anderen hun markt overnemen. Groei is wezenlijk maar er is dus ook stevige concurrentie.

 

Winstalarm

In de sector orde-op-zaken: worden Solvay en PostNL tegenover elkaar gezet. Willemse begint: ‘PostNL dat wil toch niemand meer.’ Jellema riposteert: ‘Daar liggen juist de mooiste kansen.’  Volgens hem levert de overname van Sandd meer synergie op dan nu in de taxatie zit. Bovendien blijft de pakkettenmarkt groeien. Solvay is een oud bedrijf dat zich richt op lichtgewicht materialen. Het aandeel stond eerder op 130 euro en nu maar op 85. Casteleyn ziet tekenen van groei. Willemse antwoordt dat er een winstalarm was afgegeven. Het blijft allemaal dus onzeker.

Belgie versus Nederland verloopt sportief Beeld © RTLZ

 

Chipcrisis?

In de laatste sector, de chipindustrie: staan het Belgische Melexis en het Nederlandse ASML tegenover elkaar. Melexis maakt chips om auto’s veiliger en groener te maken. Casteleyn verwacht een groei omdat electrische auto’s meer chips gebruiken en dat aantal zal groeien. Het aandeel staat op dit moment laag. Niet vreemd zegt Willemse de hele chipsector heeft het lastig. Ook ASML heeft het zwaar maar volgens Jellema gaat het de komende vijf jaar alleen maar beter. Hij wijst naar de groeitrends in big data en clowd computing.

Wat is precies de stand aan het eind? België-Nederland: 2-2.