Beurs inside

Goed beleggen in onzekere tijden

26 juni 2019 12:04

Roland Koopman interviewt Jaap Koelewijn en Siegfried Kok Beeld © RTL Z

Een speciale Beurs inside vanaf het Probeleggen Symposium in Theater Spant. Presentator Roland Koopman interviewt Hoogleraar Finance aan de Business Universiteit Nyenrode Jaap Koelwijn en Siegfried Kok van beleggingsfonds OBAM. Wat zijn zaken die de markten werkelijk beïnvloeden. En hoe kun je een goede selectie aandelen maken? Twee vragen die Roland Koopman voorlegt aan zijn gasten.

Koopman start met de opmerking dat de financiële markten op dit moment wat labiel en volatiel zijn. Logisch omdat er een aantal onzekere factoren spelen zoals de Brexit, de handelsoorlog en inverterende marktrentes. Koelewijn bestrijdt dat de markten hevig volatiel zijn. Ondanks de rare streken van Trump en Boris Johnson met zijn harde Brexit, reageren de markten amper. Wat volgens hem hierin meespeelt is de mededeling van centrale banken dat ze de rente gaan verlagen.

Beursinside op het Probeleggen Symposium

 

Trump, Jinping en de Groeiverwachting

Kok was onlangs in China en constateerde dat de fabrieken vol liggen met producten. Er wordt weinig verkocht. Dit gebeurde na de tweede tarief verhoging van Trump en de blokkade van Huawei. Er is volgens hem angst dat er nog meer partijen geblokkeerd gaan worden. Natuurlijk zullen mensen opgelucht ademhalen als er aan het eind van volgende maand een handshake is tussen Trump en Jinping. Maar de angst dat weken later weer een dreigende tweet uit het Witte Huis komt is erg groot.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor onze eigen economie? Kok meldt dat de groeiverwachtingen fors omlaag zijn gegaan. Veel bedrijven zijn geglobaliseerd en een groot deel van de groei komt uit Azië.

 

Dus als het in China minder gaat dan komt dat uiteindelijk ook bij ons terecht. Kok noemt als voorbeeld Duitsland; dit land exporteert veel ook naar China en heeft een lagere groei dan verwacht.

Machtsverschuiving

Volgens Koelewijn is er nu sprake van een machtsverschuiving. Naast de VS worden China en India steeds belangrijker. Amerikaanse bedrijven als Google en Amazon zijn wel leidend maar er ontstaat druk op deze bedrijven om minder machtig te worden. De reden volgens hem dat China nog niet de leiderspositie inneemt is het slechte en corrupte Chinese bestuur.

 

 

Beleggingskansen

Hoe nemen beide heren deze gegevens mee in hun beleggingsstrategie? Kok ziet kansen bij bedrijven die afhankelijk zijn van China. In het vierde kwartaal was er een grote correctie en aandelen van die bedrijven zijn fors gedaald. Volgens hem was dat het moment om in te stappen. Nu het weer beter gaat met de beurs verkopen ze weer deze aandelen. Als voorbeeld noemt Kok de semiconductorindustrie. Koelewijn kijkt meer naar regio’s. Hij maakt zich zorgen over Europa met probleemlanden als Italië en Duitsland. Hij zou de risico’s daar afschalen en meer investeren in opkomende markten als India en Argentinië.

Bron • RTL Z