Beurs inside

Neem een tracker op olie

05 december 2018 15:14

Beeld © Beurs Inside

Corné van Zeijl tipt deze week een tracker op de olieprijs. Door de recente ontwikkelingen verwacht hij namelijk dat de prijs in de komende tijd zal normaliseren. En met die aanstaande stijging kun je als belegger je voordeel doen.

De afgelopen maanden hebben we een extreme daling van de olieprijs gezien. De belangrijkste verklaring hiervoor is, volgens Corné van Zeijl, de terugval in de economische groei. Als je naar de zogenoemde ‘Suprise index’ kijkt, dan vallen de verwachtingen van de economische groei de afgelopen periode keer op keer tegen. En met een dalende groei, neemt ook de vraag naar olie af.

Maar Corné verwacht binnen afzienbare tijd een correctie op de olieprijs en dus raadt hij deze week een tracker op olie aan. 

Pitch Corné van Zeijl

'Prijs van gas en olie moet normaliseren'

Niet alleen de tegenvallende economische groei heeft zijn effect op de olieprijs. Ook de grote deal waardoor Saoedi-Arabië meer olie mag gaan produceren drukt de prijs, omdat het aanbod van olie hierdoor flink toeneemt. 

Een derde verklaring is de ontwikkeling van de gasprijs. De gasprijs is namelijk, tegen alle verwachtingen in, flink gestegen. Volgens Corné, zal deze ontwikkeling zich moeten gaan normaliseren en dus zal de gasprijs weer dalen en die van olie weer oplopen. 

'Amerika zal pompen tot ze er bij neervallen'

Roland Koopman wijst op de vele onzekerheden rondom de olieprijzen. Het is namelijk flink onrustig binnen de OPEC. En het is onduidelijk wat de Russen of de Amerikanen zullen gaan doen op het gebied van grondstoffen. Volgens Roland zullen die laatsten in elk geval “blijven pompen tot ze er bij neervallen”. Dus daarmee loopt het aanbod niet terug. 

Corné vindt het, gezien de lage prijs, onwaarschijnlijk dat er nog meer gepompt zal worden. En met name door de tegengestelde prijsontwikkeling met gas, waarbij gas hard omhooggaat en olie keihard naar beneden, lijkt het de ervaren belegger niet meer dan logisch dat die ontwikkeling moet gaan normaliseren. 

Niet voor de lange termijn

Volgens Jos Versteeg is het ook belangrijk om naar Iran te kijken. Want als de VS daar de broekriem aanhaalt, gaat de onverwachte overproductie in dat land volgens Jos, omlaag. Maar als Iran gaat meewerken, komt er juist meer Iraanse olie op de markt.

Corné benadrukt nog dat zo’n tracker niet voor de lange termijn is. Gezien de ontwikkelingen in Texas zal namelijk in de toekomst meer Amerikaanse olie op de markt komen. En dat kan de prijs in de loop van volgend jaar weer gaan drukken. 

Voor Kennis en Winst

RTL Z Beurs Inside is jouw wekelijks update over de beurs. In een uur bespreken we het belangrijkste financiële nieuws met deskundige gasten. Het is een interactieve uitzending waarbij kijkers zelf vragen kunnen stellen en hun visie kunnen toetsen. 

Wil jij elke week op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de beurs?  Meld je dan, gratis en vrijblijvend, aan.

Bron • RTL Z