Beurs inside

ASML is in de aanbieding

05 december 2018 13:32

Beeld © Beurs Inside

Het aandeel ASML heeft flink last van de teruggang in de chipsector. Vanaf de top gerekend is het aandeel al 25 procent gedaald. Volgens Janneke Willemse is dit een mooie koopkans. Zij ziet namelijk een gouden toekomst voor het bedrijf.

De vraag naar chips loopt flink terug en daar hebben verschillende tech-aandelen flink last van. Zo ook ASML, die onder meer de machines maakt waarmee chips geproduceerd kunnen worden.  Maar de koers veert ook telkens weer op, laat Janneke Willemse zien. En door de sterke marktpositie van het bedrijf, gelooft zij dat er nog steeds groeikansen zijn. Dankzij de recente daling is het aandeel nu ‘in de aanbieding’. 

Pitch Janneke Willemse

Monopoly spelen met ASML

ASML is een monopolist, het bedrijf heeft 85 procent van de markt voor chipmachines in handen. “Dus dat spelletje gaan ze wel winnen”, volgens Janneke. Want chipfabrikanten kunnen eigenlijk niet om de machines van ASML heen. 

Maar er zijn ook risico’s, want de verwachting is dat de chipmarkt voorlopig blijft krimpen. En de op de nieuwste EUV-machines van ASML zit minder marge. Echter, er is vooral goed nieuws voor ASML. Door het afsluiten van servicecontracten verzekeren ze zich ook van omzet op de langere termijn. Daarbij zijn de omzetdoelstellingen volgens Janneke zeer haalbaar.

Risico de moeite waard omdat ASML zo goedkoop is

Roland Koopman wijst op de onzekerheid in de sector. Veel analisten denken dat er sprake is van overproductie van chips. Daarbij weten we volgens de presentator nog niet hoe cyclisch de sector is. Dus waarom zou je, met al die risico’s, dan nu instappen?

Janneke heeft daar een duidelijk antwoord op: “Omdat het zo goedkoop is.” Daarbij is de marktpositie van ASML uitzonderlijk sterk en hebben ze goede klanten. Hoewel het sentiment voor chips niet goed is momenteel, kunnen we er volgens Janneke uiteindelijk niet omheen dat we chips meer en meer nodig gaan hebben.

De wet van Moore

Ook Corné van Zeijl is kritisch. Hij ziet dat iedereen, ASML zelf voorop, positief is over die marktpositie. Maar uiteindelijk is het wel zo dat als het slecht gaat met je klanten, doordat die vraag naar chips terugloopt, het slecht gaat met jou. 

Jos Versteeg is enthousiaster. Als je namelijk kijkt naar de ‘wet van Moore’, die stelt dat het aantal chips door de technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt, dan moeten er ook keer op keer nieuwe machines gemaakt worden. Dus die orders lopen volgens Versteeg nog wel door.

“Maar”, zegt Corné, “dat zit al ingeprijsd in de huidige koers. Het gaat erom wat er daarna gaat gebeuren.” En Corné verwacht dan eerder een terugval dan nog meer groei. Jos Versteeg erkent een mogelijke terugval, maar denkt dat het daarbij vooral om geheugenchips zal gaan. In de processoren loopt het volgens hem allemaal wel door. Dus hij verwacht maar een kleine dip.

Voor Kennis en Winst

RTL Z Beurs Inside is jouw wekelijks update over de beurs. In een uur bespreken we het belangrijkste financiële nieuws met deskundige gasten. Het is een interactieve uitzending waarbij kijkers zelf vragen kunnen stellen en hun visie kunnen toetsen. 

Wil jij elke week op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de beurs?  Meld je dan, gratis en vrijblijvend, aan.

Bron • RTL Z