Beurs inside

Ga voor spreiding met een grondstoffen ETF

28 november 2018 15:16

Beeld © Beurs Inside

Martijn Rozemuller gelooft niet in gouden tips, want de beurs laat zich lastig voorspellen. Waar hij wel in gelooft is gespreid beleggen voor de lange termijn. Kijk daarom ook eens naar een ETF in grondstoffen, is zijn tip.

De lange termijn is een van de weinige factoren die nagenoeg altijd in het voordeel van de belegger werkt, volgens Martijn Rozemuller. “Op die langere termijn zie je de beurzen over het algemeen stijgen en daar kun je van profiteren.” 

Behalve de lange termijn is er nog een belangrijke factor waar je als belegger op moet letten: spreiding. Door te beleggen met een mooi diverse selectie aan ETF’s beleg je zowel qua regio’s als sectoren mooi in de breedte, legt Martijn uit. 

Pitch Martijn Rozemuller

Vergeet grondstoffen niet

Maar in veel portefeuilles worden grondstoffen vaak over het hoofd gezien. Terwijl juist die grondstoffen, of commodities, een mooie aanvulling zijn wanneer je gespreid wilt beleggen. Met een ETF in een, of verschillende, van die 'commodities', optimaliseer je volgens Martijn je portefeuille. 

Pak kansen met gevallen engelen

In de voorbeelden die Martijn bij zich heeft, springt er direct eentje uit voor Roland Koopman: de Global Fallen Angels ETF. “Bij zo’n naam gaan bij mij direct alle alarmbellen af”, aldus de presentator.  

Dat is geen grondstoffen ETF, maar daarom zeker niet minder interessant volgens Martijn. Met deze EFT beleg je in de zogenoemde gevallen engelen. Dat zijn fondsen of obligaties die bijvoorbeeld door tegenvallende koersen of tegenslagen in de marktontwikkeling, net buiten de grote indices zijn komen te vallen.  

En daar zitten kansen, want als je deze, obligaties in dit geval, op dat lage moment oppakt, kun je flink profiteren wanneer ze de weg omhoog weer vinden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het grootste deel van deze ‘gevallen’ bedrijven er weer bovenop komen. Dus die obligaties komen daarmee opnieuw tot leven en daar zit de winst. 

'Goud is de fysieke variant van de Bitcoin'

Bij grondstoffen denkt Roland meteen aan goud en hoewel dat jaren een populaire verzekering was tegen onrust, is er de laatste tijd van de goudkoers “geen chocola te maken”, volgens de presentator. 

“Goud is inmiddels misschien wel de fysieke variant van de Bitcoin”, grapt Martijn. Je moet dus ook zeker niet alléén in goud willen beleggen, volgens Rozemuller. Ook in je grondstoffen moet je spreiden. En dan is goud, juist door die volatiliteit wel een mooi aanvulling. 

Voor Kennis en Winst

RTL Z Beurs Inside is jouw wekelijks update over de beurs. In een uur bespreken we het belangrijkste financiële nieuws met deskundige gasten. Het is een interactieve uitzending waarbij kijkers zelf vragen kunnen stellen en hun visie kunnen toetsen. 

Wil jij elke week op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de beurs?  Meld je dan, gratis en vrijblijvend, aan.