Beurs inside

Kijk terug: Hoe houdt Björn Kuipers grip op zijn vermogen?

08 november 2018 11:12

Beeld © Beurs Inside

Beurs Inside was de hele dag live aanwezig op het Grip op je vermogen-event. Daar sprak Roland Koopman onder andere met voormalig minister en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem over de financiële toekomst van Europa en met scheidsrechter Björn Kuipers over hoe hij grip op zijn vermogen houdt.

In onze studio op de beursvloer van het Grip op je vermogen-event in Den Haag ontvangt presentator Roland Koopman diverse gasten. Naast Jeroen Dijsselbloem en Björn Kuipers, ontvangt Roland econoom Jaap van Duijn en Jacob Schoenmaker. Met hen praat hij onder meer over de toekomst van Unilever. En Bob Homan en Valentijn van Nieuwenhuijzen vertellen over de voors- en tegens van duurzaam beleggen. 

 

Grip op je vermogen

Björn Kuipers, de rijkste scheidsrechter ter wereld? 

Van voetballers weten we dat ze veel verdienen, maar van het inkomen van scheidsrechters hebben we vaak geen idee. Björn Kuipers zou de rijkste scheidsrechter ter wereld zijn, maar dat geld verdient hij niet alleen met fluiten. 

'Tot nu toe heb ik geen missers gemaakt' 

Hoewel de top-scheidsrechter op het veld wel eens een beslissing heeft moeten terugdraaien, zegt Björn Kuipers dat hij financieel nog nooit een slechte beslissing heeft gemaakt. De scheidsrechter staat er opvallend opgeruimd in waar het zijn geld betreft. 

'Ik leg zo die fluit op tafel'

Björn Kuipers heeft altijd een goede balans tussen het fluiten en het ondernemen kunnen vinden. Maar mocht hij ooit voor de keuze komen te staan, kiest hij zonder enige twijfel voor het supermarktwezen. 

Rendement opgeven voor duurzaamheid?

Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om rendement in te leveren om zo te kiezen voor een duurzame portefeuille. Bob Homan en Valentijn van Nieuwenhuijzen twijfelen of men dit in de praktijk ook echt zou doen. Maar je kunt je ook afvragen of het wel nodig is. 

Het unieke archief van Jaap van Duijn

In het gesprek met Jaap van Duijn blijkt dat beurscommentator Jacob Schoenmaker ooit bij de econoom in de schoolbanken zat. Wat Jacob zich uit die tijd misschien nog wel het meest herinnert, is het unieke archief dat zijn docent bijhield. Van beurskoersen tot voetbaluitslagen, de econoom houdt nog steeds van alles bij. En van die gigantische hoeveelheid data, kun je veel leren.  

'Een nieuwe crisis wordt erger dan die van 2008'

Zowel Jaap van Duijn als Jacob Schoenmaker menen dat een crisis in de toekomst niet uitblijft. Het kan volgens beide heren nog wel even duren, maar zoals we van het archief van Van Duijn kunnen leren: "Alles komt een keer terug." Hoewel de kans groot is dat we zo'n crisis ook weer te boven komen, maakt de econoom zich toch wel zorgen. De omstandigheden zijn zo verandert in de laatste jaren, dat hij denkt dat we op dit moment nog niet kunnen inschatten wat zo'n crisis nu zal behelzen. 

Bron • RTL Z