Beurs inside

Pitch: Wees voorzichtig met crypto-tokens

06 november 2018 15:12

Beeld © Beurs Inside

Crypto currency klinkt nog steeds heel idealistisch volgens Teunis Brosens. Maar in de praktijk zitten er aardig wat risico's aan die 'betere' crypto wereld. Doe daarom je huiswerk en wees voorzichtig.

In theorie klinken crypto currency’s natuurlijk fantastisch. De democratische ideologie achter deze munten, waarbij iedereen mee kan doen en er geen tussenpersonen zijn, “daar word je gewoon blij van”, meent Teunis Brosens. Jammer genoeg ligt het in de praktijk toch net even anders. 

Pitch Teunis Brosens

Meer dan twee miljard verlies door crypto’s

In de praktijk zie je bij crypto currency’s steeds meer marktmanipulatie en machtsconcentraties. Die laatste zijn niet per definitie een probleem, mits je ze ter verantwoording kan roepen. Er is alleen geen toezicht en regulering in crypto-land, aldus Teunis Brosens. 

En dus zie je dat er wereldwijd al meer dan twee miljard verlies is geleden. Met name door fraude en hacks. Zijn advies is dan ook: “Als je al in crypto’s wilt beleggen: doe heel goed je huiswerk, let op wat je doet en blijf altijd op je tellen passen.”

Hoog risico, maar mooi rendement

Roland Koopman speelt advocaat van de duivel, en vraagt zich toch af waarom alle drie de heren zogenoemde no-coiners zijn. Ze hebben allen geen, of een verwaarloosbaar bedrag, crypto currency. Het risico is groot, maar je kan ook een mooi rendement halen, volgens de presentator. 

Voor Teunis Brosens heeft dat vooral te maken met het feit dat crypto’s geen verhaal hebben. Bij bepaalde aandelen kun je nog kijken naar het verhaal dat erachter zit, meent Teunis. Maar het verhaal van crypto’s rammelt volgens hem aan alle kanten: “Natuurlijk heb je het idealistische verhaal, het democratische idee dat achter de crypto’s zit. Maar in de praktijk, als daadwerkelijk betaalmiddel, schieten ze te kort.”

Corné van Zeijl vindt het nog steeds veel te onduidelijk wat de waarde van crypto’s nu precies is. En Corné houdt de vuistregel aan niet te beleggen in dingen die hij niet begrijpt. Daar heeft hij natuurlijk een mooie rit mee misgelopen. “Dat is niet jammer, het is zoals het is”, zegt hij daarover. 

Crypto currency’s hebben wat weg van goud

Roland Koopman vraagt zich af hoe crypto currency zicht verhoudt tot goud. Daarvan wordt de waarde immers ook voor een groot deel bepaald door ‘wat de gek ervoor geeft’. 

Teunis Brosens vindt goud echter veel stabieler. Dat heeft nog een bepaalde intrinsieke waarde, vertaalt in bijvoorbeeld sierraden of het goud dat gebruikt wordt in mobiele telefoons. 

Tom Simonts ziet de vergelijking tot een bepaalde hoogte wel opgaan. “Het zijn beide activaklassen die geen dividend opleveren en geen economische waarde creëren. Het is inderdaad wat de gek, of een mindere gek, er voor wil betalen.”

Voor Kennis en Winst

RTL Z Beurs Inside is jouw wekelijks update over de beurs. In een uur bespreken we het belangrijkste financiële nieuws met deskundige gasten. Het is een interactieve uitzending waarbij kijkers zelf vragen kunnen stellen en hun visie kunnen toetsen. 

Wil jij elke week op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de beurs? Meld je dan, gratis en vrijblijvend, aan.

Bron • RTL Z